logo
Consiliul de Presă: Jurnaliștii pot folosi în articole surse anonime, cu verificarea informației din alte surse și oferirea dreptului la replică
2020-06-22 16:30:05

Jurnaliștii pot folosi în articolele lor surse anonime, însă informația colectată de la acestea trebuie verificată din alte surse – este constatarea Consiliului de Presă din Republica Moldova după examinarea unei sesizări a Consiliul Superior al Magistraturii în cazul unui articol al portalului Deschide.md care o vizează pe o judecătoare a Curții Supreme de Justiție, transmite IPN.

Deschide.md a publicat un articol bazat pe surse a căror identitate a fost protejată, în care se afirma că omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi mituit judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție și Curtea de Apel care i-au examinat dosarul. Informațiile negative colectate de la respectivele surse anonime au fost publicate, fără a se cere cel puțin opinia/replica magistraților vizați.

Astfel, la ședința din 19 iunie 2020, desfășurată în regim online, Consiliul de Presă a constatat încălcarea Codului Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, prin faptul că autorul știrii nu a pus la îndoială informația colectată și nu au obținut și prezentat opinia tuturor părților relevante pentru subiect. Consiliul de Presă recomandă jurnaliștilor de la Deschide.md să întreprindă demersuri pentru a colecta informații din surse credibile și citabile, să respecte dorința sursei de informație de a rămâne anonimă însă, totodată, să-și asume responsabilitatea pentru veridicitatea informației făcută publică din surse anonime. Consiliul de Presă a transmis redacției o notificare în acest caz, însă nu a primit un răspuns de la redacție.

În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul de Presă a examinat și plângerea unui deținut la penitenciarul din orașul Rezina împotriva portalului Kp.md, care acuză redacția de discriminare și lezarea onoarei și demnității într-un articol în care este vizat. Consiliul de Presă a constatat că articolul încalcă normele deontologice de nediscriminare. Totodată, deoarece este a treia plângere pe același motiv, iar deciziile Consiliul de Presă sunt neglijate de către redacția portalului, Consiliul a decis să solicite Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității o apreciere privind abordarea editorială a portalului Kp.md în subiectele care vizează deținuții.

Consiliul de Presă a adoptat o decizie și în privința autosesizării în cazul unor comentarii care instigă la ură la un articol publicat pe pagina de Facebook a portalului Agora.md. Portalul a reacționat rapid la notificarea Consiliului de Presă, iar comentariile care instigă la ură au fost moderate și eliminate. Respectiv, examinarea autosesizării a fost încetată. Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, încurajează redacțiile să reacționeze la fel de rapid și să-și corecteze operativ greșelile editoriale.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?