logo
CONSILIUL DE PRESĂ LANSEAZĂ CONCURSUL PENTRU PREMIUL NAȚIONAL DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2021
2021-09-06 16:34:20

Consiliul de Presă din Republica Moldova lansează concursul pentru decernarea Premiului Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021. La concurs pot fi propuse redacții ale instituțiilor mass-media și jurnaliști/jurnaliste care întrunesc condițiile de respectare a normelor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova și a bunelor practici jurnalistice. Premiul va fi acordat după o evaluare cu participarea publicului şi a unui grup de experţi, constituit de Consiliul de Presă, iar înmânarea Premiului va avea loc în cadrul Forumului Mass-Media 2021.

Potrivit Regulamentului de organizare şi desfăşurare, concursul pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021 se va desfăşura în câteva etape:

 • la prima etapă, va avea loc propunerea candidaților. Astfel, în perioada 6 – 20 septembrie 2021, instituțiile mass-media din Republica Moldova îşi pot propune candidatura de sine stătător sau pot fi propuse de către consumatorii de media (orice consumator de produse mass-media sau orice instituție/organizaţie/companie din țară, indiferent de domeniul de activitate și forma de proprietate). Jurnaliștii și jurnalistele (profesioniști media care corespund noțiunii de jurnalist, dată de Codul deontologic al jurnalistului din R. Moldova), pot fi propuși de redacții sau de organizațiile neguvernamentale de orice profil. Totodată, propunerile vor fi înaintate și de un grup de experţi, constituit de Consiliul de Presă în acest scop. Candidaturile pot fi depuse printr-o scrisoare electronică expediată în adresa Secretariatului Consiliului de Presă, sau prin completarea şi expedierea formularului tipizat de pe pagina web www.mediaforum.md. Consiliul de Presă va examina candidaturile propuse și va publica un comunicat de presă cu lista candidaţilor admişi pentru participare în concurs;
 • la etapa a doua, în perioada 25 septembrie – 31 octombrie 2021, va avea loc evaluarea publică, în cadrul căreia vizitatorii platformei online www.mediaforum.md le vor putea acorda candidaţilor până la 10 puncte săptămânal de pe un cont din rețelele sociale. Regulamentul concursului prevede aplicarea unor criterii care pot creşte sau descreşte punctajul acumulat, cum ar fi: semnarea de către candidat a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, numărul de plângeri şi felul cum a respectat deciziile Consiliului de Presă după examinarea acestor plângeri etc.;
 • la etapa a treia a concursului, până la 12 noiembrie 2021, Consiliul de Presă va cumula punctajul participanților la concurs și va publica Lista (topul) candidaților cu cea mai bună situaţie în clasamentul cumulativ al publicului, experţilor şi membrilor Consiliului de Presă;
 • la ultima etapă, în cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va lua decizia cu privire la acordarea sau neacordarea Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2021.

Regulamentul concursului şi procedura de propunere a candidaţilor la Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021 pot fi consultate pe platforma online www.mediaforum.md, accesând bannerul de pe site „Propune candidați care merită!”.

Membrii Consiliului de Presă nu pot fi candidați la Premiu pe durata mandatului și nu vor participa în procesul de evaluare şi la luarea deciziei finale privind desemnarea câștigătorului dacă se află în situație de conflict de interese cu candidații. La totalizarea cumulativă a punctajului, 75% îl va constitui votul comun al experților și al membrilor Consiliului de Presă, iar 25% - votul publicului. În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul dacă va considera că nici unul dintre candidați nu merită acest Premiu.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit în anul 2015 de Consiliul de Presă în scopul promovării jurnalismului de calitate și a bunelor practici jurnalistice. În anii precedenţi, câştigători ai Premiului au fost desemnaţi Biroul din Chişinău al postului de radio „Radio Europa Liberă” (2015), portalul Anticoruptie.md (2016), săptămânalul „Ziarul de Gardă” (2017), săptămânalul „SP” din Bălți (2018), postul de televiziune TV8 (2019), portalul Newsmaker.md (2020). Laureatul Premiului nu poate participa la concurs timp de cinci ani din anul când a câștigat Premiul.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

Inapoi

Noutăți recente

 • Absolvenții Facultății de Jurnalism de la USM și-au asumat să respecte Codul Deontologic al Jurnalistului

  citeste mai mult
 • VIORICA ZAHARIA A FOST REALEASĂ ÎN FUNCȚIA DE PREŞEDINTĂ A CONSILIULUI CARE EXAMINEAZĂ ÎNCĂLCĂRILE CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI

  citeste mai mult
 • Luni, 17 iunie 2024, va avea loc ședința Consiliului de Experți și Experte

  citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?