logo
Decizie „Cu privire la autosesizarea în cazul difuzării la postul public de televiziune Moldova 1 a unei emisiuni din ciclul „24 Frontline”
2021-10-18 15:42:33

Autosesizându-se în şedinţa[1] din 30 septembrie 2021, la propunerea Secretariatului Consiliului de Presă, privind difuzarea la 6 august 2021 la postul public de televiziune Moldova 1 a unui episod al emisiunii „24 Frontline”, în care ar fi fost încălcat dreptul la demnitate al persoanelor aflate în situații cu conotație negative,

luând act de faptul că examinarea autosesizării urma să aibă loc la ședința Consiliului de Presă din 9 august 2021, însă a fost amânată la solicitarea doamnei Carmelia Albu, membră a Consiliului de Presă și Ombudsman al Companiei „Teleradio-Moldova”, pentru a viziona, analiza și a solicita date privind difuzarea emisiunii reclamate de la Departamentului Programe TV al Companiei,

examinând nota informativă din 29 septembrie 2021 a Serviciul Ombudsmanului al IP Compania „Teleradio-Moldova”, semnată de doamna Carmelia Albu, în care se menționează că „emisiunea 24 Frontline este realizată și oferită IP Compania „Teleradio-Moldova” de IREX cu suportul financiar al Ambasadei SUA și are ca scop prezentarea activității IMSP Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească, MAI și Inspectoratul Național de Poliție; emisiunea corespunde normelor profesionale și de difuzare stipulate în Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova; în emisiunea din 6 august, autorii au pus accent pe condițiile dificile în care se desfășoară activitatea serviciilor enumerate supra, agravate de pandemie, dar și pe necesitatea promovării unui mesaj tranșant în privința apelurilor non-urgente; potrivit explicațiilor primite de la autori, persoana din imagini, fiind în stare de ebrietate, a solicitat serviciul de urgență acuzând probleme cardiovasculare, însă, la venirea echipei medicale, a avut un comportament agresiv, într-un limbaj licențios a declarat că nu are probleme și a bruscat doctorii care încercau să-l consulte; persoanele (soț și soție) sunt filmate nu în intimitatea lor sau la ei acasă, ci în spațiul public, cu respectarea prevederilor art. 3.6 din Codul deontologic; persoanele nu sunt filmate cu camera ascunsă, acestea știu că sunt filmate și nu cer ca filmările să fie stopate, în cazul bărbatului în stare de ebrietate, soția acestuia permite ca soțul ei să fie filmat și chiar exclamă, că «Eu l-am găsit, gata! Eu aici znamenitaia am să fiu!» în sensul că imaginile vor fi difuzate la TV; echipa de filmare, totuși, a încercat în mare parte să protejeze persoanele în situații vulnerabile, filmându-le mai mult din spate; emisiunea a fost difuzată la postul public de televiziune Moldova 1 pe 6 august la ora 22.10, cu semnul de avertizare «15»” (citate din nota informativă transmisă Consiliuliu de Presă),

analizând episodul 4 al emisiunii „24 Frontline”, difuzat la postul public de televiziune Moldova 1 la 6 august 2021,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

                        

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

 1. Cu referire la situațiile prezentate în episodul 4 al emisiunii „24 Frontline”, difuzat la postul public de televiziune Moldova 1, Consiliul de Presă constată că invocarea în acest caz a prevederilor articolului 3.6 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul respectă intimitatea persoanelor şi cere permisiunea de a le fotografia/filma, cu excepția cazului în care acestea se află într-un loc public) nu este justificată, deoarece această prevedere se referă la situațiile obișnuite, neutre. În situațiile cu conotație negativă, când sunt prezentate în ipostaze care le pot leza demnitatea persoane private, comportamentul cărora nu tulbură ordinea publică și nu încalcă drepturile altor persoane, jurnaliștii au obligația deontologică de a solicita acordul de filmare și difuzare a imaginilor. Secvențele difuzate și titrele de final nu conțin nici un indiciu că reporterii au cerut acceptul persoanelor de a le filma și de a pune pe post informații despre ele. Exclamația ironică a soției bărbatului prezentat în imagini întro situație cu conotație negativă nu poate fi asimilată acordului de a filma, cu atât mai mult cu cât ea nici nu putea oferi acordul pentru filmarea unei alte persoane mature care nu se află sub tutela ei. În ce-l privește pe bărbatul fără adăpost, bolnav cu febră de 40 grade C, este evident că, în starea în care se afla, chiar dacă ar fi fost întrebat dacă permite filmarea, el nu putea să dea un acord conștient.
 2. Consiliul de Presă constată că în episodul 4 al emisiunii „24 Frontline” au fost încălcate unele prevederi ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova privind protecția drepturilor omului, inclusiv articolul 3.1 (Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viață privată şi demnitate al persoanelor, inclusiv al persoanelor decedate) și articolul 3.15 (Jurnalistul nu profită de starea de vulnerabilitate a persoanelor și de necunoașterea de către acestea a drepturilor și libertăților lor, precum și nu le încurajează să recurgă la acțiuni umilitoare și care lezează demnitatea umană).
 3. Consiliul de Presă recomandă postului public de televiziune Moldova 1 să verifice minuțios, sub toate aspectele, produsele partenerilor pe care le acceptă pentru difuzare în propria grilă de emisie, inclusiv în ce privește conformitatea cu normele Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
 4. Consiliul de Presă le recomandă autorilor emisiunilor din ciclul „24 Frontline” să asigure respectarea drepturilor protagoniștilor filmărilor, inclusiv dreptul la demnitate al persoanelor filmate în situații cu conotație negativă.
 5. Prezenta decizie se transmite Consiliului de Supraveghere al IP Compania „Teleradio-Moldova”, IREX și Ambasadei SUA în Republica Moldova.
 6. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 03 din 30 septembrie 2021

 

Inapoi

Noutăți recente

 • PREMIUL NAȚIONAL DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2022: PROPUNE CANDIDAȚII CARE MERITĂ!

  citeste mai mult
 • MIERCURI, 24 AUGUST 2022, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

  citeste mai mult
 • ABSOLVENȚII ȘCOLII DE JURNALISM AU SEMNAT CODUL DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI

  citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?