logo
Decizie ”Cu privire la examinarea autosesizării în cazul emisiunii „Vorbeşte Moldova” („Părinte, te iubesc!”) de la postul de televiziune Prime TV, ediţia din 15 şi 16 aprilie 2019”
2019-06-01 19:21:27

Autosesizându-se, la propunerea unor membri ai Consiliului de Presă, privind încălcarea normelor deontologice în emisiunea „Vorbeşte Moldova”, difuzată de postul de televiziune Prime TV la 15 şi 16 aprilie 2019 cu genericul „Părinte, te iubesc!”,

examinând autosesizarea în şedinţa publică din 26 aprilie 2019,

vizionând emisiunea în format de talk-show „Vorbeşte Moldova” cu genericul „Părinte, te iubesc!”, difuzată de postul de televiziune Prime TV la 15 aprilie 2019[1], şi 16 aprilie 2019[2], la o oră de maximă audienţă,

în lipsa reprezentanţilor Prime TV, care au fost informaţi despre data şi locul desfăşurării şedinţei publice a Consiliului de Presă,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldov­­a[3] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[4],

                

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

 1. Consiliul de Presă constată că în emisiunea „Vorbeşte Moldova” cu genericul „Părinte, te iubesc!”, difuzată de postul de televiziune Prime TV la 15 şi 16 aprilie 2019, au fost încălcate grav drepturile copilului, prin expunerea publică a unei minore victimă a unui abuz sexual, neglijarea prevederilor deontologice şi legale care obligă instituţiile mass-media să protejeze identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă, prezentarea unor detalii senzaţionale din viaţa privată a persoanelor şi exploatarea situaţiei lor vulnerabile în scop comercial. Astfel, analiza emisiunii arătă că autorii nu au urmărit să informeze publicul despre abuzul sexual comis asupra unui copil şi consecinţele unei asemenea fapte, ci să realizeze un program-spectacol, cu scopul de a genera audienţă. Realizatorii nu au protejat efectiv identitatea minorei abuzate – cu toate că numele ei a fost ascuns, prin prezența în studio a părinților şi a bunicii, fata poate fi uşor identificată. Totodată, postul TV a profitat de starea de vulnerabilitate a persoanelor implicate şi le-a prezentat în ipostaze jenante, demne de milă, forţându-le să divulge detalii traumatizante din viaţa privată, lezându-le astfel demnitatea.
 2. Consiliul de Presă constată că în emisiunea talk-show „Vorbeşte Moldova” cu genericul „Părinte, te iubesc!”, difuzată de postul de televiziune Prime TV la 15 şi 16 aprilie 2019, au fost încălcate prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, în special articolele 4.1 (Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al persoanelor), articolul 4.11 (Jurnalistul nu dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităţilor, infracţiunilor, cu precădere ale agresiunilor sexuale), articolul 4.13 (Jurnalistul protejează identitatea minorilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă (accidente, infracţiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video şi fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identităţii minorilor).
 3. Consiliul de Presă adresează un Apel public Consiliului Audiovizualului (preşedinte domnul Dragoş Vicol) şi Avocatului Poporului pentru drepturile copilului (doamna Maia Bănărescu) cu solicitarea să intervină pentru a descuraja şi sancţiona încălcările drepturilor copilului în emisiunea „Vorbeşte Moldova”, difuzată la postul de televiziune Prime TV (textul Apelului se anexează).
 4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării prezentei decizii.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 06 din 26 aprilie 2019

Inapoi

Noutăți recente

 • Forumul Mass-Media 2019: aceleași probleme, alte așteptări

  citeste mai mult
 • Rezoluţia Forumului Mass-Media din Republica Moldova 2019

  citeste mai mult
 • Postul de televiziune TV8 a câștigat Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2019

  citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?