logo
Decizie "Cu privire la examinarea plângerii doamnei Maria Moţpan împotriva ziarului "Deşteptarea"
2010-09-13 18:48:13

Doamna Maria Moţpan, femeie de afaceri din Nisporeni, a depus o plângere la Consiliul de Presă, în care a reclamat defăimarea familiei sale şi încălcarea prezumţiei nevinovăţiei de către ziarul „Deşteptarea” în unele expresii utilizate în articolul „Ion Moţpan a mai pierdut o judecată”, publicat la 16 iulie 2010 (articolul relata despre un proces de judecată, iar autorul articolului a utilizat în raport cu familia Moţpan expresii de genul „escroci” şi „pungaşi înveteraţi”, fără să li se ofere dreptul la replică şi la expunerea poziţiei faţă de învinuirile care li se aduc).

În procesul de mediere a acestui conflict, Grupul de lucru al Consiliul de Presă a purtat discuţii cu reclamanta şi cu directorul ziarului „Deşteptarea”, pornind de la prevederea legală că orice persoană este considerată nevinovată până la pronunţarea în justiţie a vinovăţiei printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. De asemenea, membrii Consiliului de Presă au reconfirmat că este inadmisibil ca materialele jurnalistice să eticheteze oamenii, atribuindu-le calificative penale sau de altă natură jignitoare; la fel, jurnalistul nu trebuie să insereze, în ştiri, propriile opinii şi judecăţi de valoare, ci să se bazeze pe declaraţii şi opinii ale altor persoane. Publicarea opiniei/poziţiei persoanei acuzate şi oferirea dreptului la replică sunt elemente fundamentale ale jurnalismului onest şi etic. Pornind de la aceste norme deontologice, Consiliul de Presă a identificat o soluţie amiabilă a acestui conflict, care a fost acceptată de ambele părţi. Astfel, ziarul şi-a asumat angajamentul să publice opinia familiei Moţpan în legătură cu învinuirile care i se aduc, la rubrica „Dreptul la replică”, întrun text cu o suprafaţă egală cu textul articolului „Ion Moţpan a mai pierdut o judecată”. De asemenea, în situaţia în care nu există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care ar confirma aceste învinuiri grave, redacţia s-a angajat să retracteze expresiile „escroc” şi „pungaş înveterat”, utilizate în raport cu familia Moţpan. 

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?