logo
Decizie ”Cu privire la examinarea sesizării Coaliţiei Naţionale “Viaţa fără violenţă în familie” împotriva portalului Telegraph.md”
2019-11-18 00:51:46

Examinând în şedinţa publică din 29 octombrie 2019 sesizarea Coaliţiei Naţionale “Viaţa fără violenţă în familie”, platformă comună a 22 de organizaţii neguvernamentale şi instituţii publice care promovează drepturile femeilor şi ale copiilor victime ale violenţei în familie, semnată de doamna Veronica Vition, coordonatoarea Coaliţiei, în care este reclamată abordarea editorială a fenomenului hărţuirii sexuale în articolul "(VIDEO) UN BĂRBAT FILMAT ÎN TROLEIBUZUL DE PE RUTA 22 CUM ÎȘI SATISFACE FANTEZIILE SEXUALE CU O TÂNĂRĂ", publicat de portalul Telegraph.md; autorii sesizării afirmă că "redacţia califică un act de hărţuire sexuală drept o „fantezie sexuală” inofensivă a bărbatului, astfel justificând acest gest" (citat din sesizare), articolul se încheie "cu o frază de blamare a fetei hărţuite, manipulând astfel opinia publică" (citat din sesizare); "astfel de abordări incorecte de către mass-media a cazurilor de hărţuire sexuală întăresc anumite convingeri adânc înrădăcinate că hărţuirea poate fi justificată, nepedepsită, iar femeia sau fata care este subiectul hărţuirii şi-a dorit sau a provocat hărţuitorul" (citat din sesizare);

examinând răspunsul redacţiei portalului Telegraph.md la notificarea Consiliului de Presă, în care se spune că redacţia "nu a urmărit niciun scop meschin prin acest articol şi nu credem că am discriminat tânăra respectivă" (citat din răspunsul redacţiei); "concluziile că tânără nu a reacţionat le-am făcut după ce am vizionat video-ul (...) prin mediatizare, am atras atenţia asupra problemei date care persistă în societatea moldovenească. Dar dacă alţii cred alt fel, am dori să ştim cum ar fi trebui să fie formulările, sau ce ar trebui să facem cu acest articol” (citat din răspunsul redacţiei);  

analizând articolul "(VIDEO) UN BĂRBAT FILMAT ÎN TROLEIBUZUL DE PE RUTA 22 CUM ÎşI SATISFACE FANTEZIILE SEXUALE CU O TÂNĂRĂ", publicat la 2 septembrie 2019 de portalul Telegraph.md;

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

              

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că multe portaluri au mediatizat cazul de hărţuire sexuală în transportul public, vizat în articolul portalulului Telegraph.md, fără să se ţină cont de obligaţia deontologică de a proteja persoanele în situaţii vulnerabile (art. 3.12 din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova).
  2. Consiliul de Presă aminteşte că jurnaliştii trebuie să trateze cu deosebită acuratețe informația colectată în cazurile de abuz, să fie atenţi la limbajul pe care îl folosesc, pentru a nu distorsiona realitatea şi a nu perpetua stereotipurile care pot cauza stigmatizarea unor persoane sau a grupurilor de persoane. În acest caz a fost vorba de hărţuire sexuală, iar încercările de a ironiza pe seama celor implicaţi, cu atât mai mult de a insinua că victima a încurajat comportamentul agresorului, trebuie excluse din practica jurnalistică.
  3. Consiliul de Presă recomandă jurnaliştilor portalului Telegraph.md să studieze ghidurile de bune practici în reflectarea cazurilor de abuz, inclusiv recomandările elaborate de Consiliului de Presă.
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 04 din 29 octombrie 2019

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?