logo
Decizie "Cu privire la plângerea dlui Valeriu Prohniţchi împotriva ziarului „Moldova Suverană”
2011-01-20 19:55:09

Examinând în şedinţa publică din 20 ianuarie 2011 plângerea depusă de domnul Valeriu Prohniţchi, director executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, împotriva unor afirmaţii care se conţin în două articole publicate în ziarul „Moldova Suverană”,

în lipsa părţilor care au fost informate despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

luând act de faptul că ziarul „Moldova Suverană” nu recunoaşte autoritatea Consiliului de Presă,

luând în considerare opinia juridică expusă de juristul solicitat de Consiliul de Presă în acest caz,

 

 Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

 

  1. Se constată că autorul articolului „Expert-Grup taxează eşecurile AIE”, publicat în ziarul „Moldova Suverană” din 17 decembrie 2010, a  încălcat bunele practici ale jurnalismului responsabil şi prevederile Codului principiilor de etică profesională (Codul deontologic) al jurnalistului din Republica Moldova (articolul 4: Principiul de bază al oricărei judecăţi etice a jurnalistului este distincţia clară care trebuie făcută între informaţie şi opinie, astfel încât să fie imposibilă confundarea lor). Astfel, autorul nu a făcut o distincţie clară între afirmaţiile experţilor V. Prohniţchi şi A. Oprunenco din studiul „Priorităţi pentru guvernare: un viitor pe care nu trebuie să-l ratăm” şi propriile opinii, atribuite tendenţios experţilor.
  2. Se constată că în articolul „Centrul Analitic Independent Expert-Grup se teme de Filat pentru că a spus o jumătate de adevăr”, publicat în ziarul „Moldova Suverană” din 22 decembrie 2010, autorul utilizează declaraţii de fapte fără suport probant, iar expresiile hiperbolizate, utilizate pentru exprimarea judecăţilor de valoare ale autorului demonstrează intenţia de a discredita Centrul Expert-Grup şi experţii acestei organizaţii. Astfel, au fost încălcate normele general acceptate într-o societate democratică în privinţa libertăţii de exprimare şi protecţiei reputaţiei persoanelor şi prevederile Codului principiilor de etică profesională (Codul deontologic) al jurnalistului din Republica Moldova (articolul 6: Opiniile, prin natura lor, deşi sunt subiective şi nu ar trebui să se supună criteriului de corectitudine în raport cu realitatea, trebuie totuşi să intre sub incidenţa exprimării oneste şi etice a lor).
  3. Se recomandă ziarului „Moldova Suverană” să restabilească reputaţia Centrului „Expert-Grup” şi a experţilor acestuia, prin publicarea replicii, a dezminţirii care rectifică informaţiile interpretate eronat şi exprimarea scuzelor faţă de cei vizaţi.
  4. Decizia poate fi contestată în termen de 20 de zile la fondatorii Consiliului de Presă.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

​mun. Chişinău, 20 ianuarie 2011

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?