logo
Decizie "Cu privire la plângerea domnului Constantin Ciobanu împotriva postului de televiziune PRO TV Chişinău"
2012-09-24 20:16:33

Examinând în şedinţa publică din 24 septembrie 2012 plângerea depusă de domnul Constantin Ciobanu împotriva unor presupuse încălcări deontologice admise în reportajele puse pe post în biletinele de ştiri şi pe pagina web ale PRO TV Chişinău: „Scene demne de filme! Cum reacţionează şoferii băuţi când sunt traşi pe dreapta de poliţişti” (1 septembrie 2012, reporter – Elena Potorac) şi „Şoferii prinşi beţi la volan riscă să rămână fără maşină! Cu ce propuneri a mai venit Poliţia Rutieră” (6 septembrie 2012, reporter – Veronica Gherboveţchi),  

în prezenţa reprezentanţilor reclamantului,

în lipsa reprezentanţilor reclamatului care a fost informat despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,

     

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Se constată că în reportajul „Scene demne de filme! Cum reacţionează şoferii băuţi când sunt traşi pe dreapta de poliţişti”, difuzat de PRO TV Chişinău pe 1 septembrie nu au fost încălcate prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
  2. Se constată că în reportajul „Şoferii prinşi beţi la volan riscă să rămână fără maşină! Cu ce propuneri a mai venit Poliţia Rutieră”, difuzat de PRO TV Chişinău pe 6 septembrie a fost parţial încălcat principiul prezentării oneste a informaţiilor, prevăzut de art. 2.1 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
  3. Se recomandă postului de televiziune PRO TV Chişinău să excludă din arhiva sa imaginile care îl reprezintă pe reclamant în contextul raziilor poliţieneşti împotriva şoferilor care conduc automobilele în stare de ebrietate, deoarece el nu era în stare de ebrietate, iar acest lucru a fost confirmat de autorul reportajului difuzat pe 1 septembrie. Difuzarea aceloraşi imagini video în reportajul din 6 septembrie, fără confirmarea respectivă în ce-l priveşte pe reclamant, le induce telespectatorilor opinia că toţi şoferii filmaţi au fost în stare de ebrietate, corespunzător, îi aduc reclamantului prejudicii de imagine.
  4. Decizia poate fi contestată în termen de 20 de zile la fondatorii Consiliului de Presă.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 24 septembrie 2012

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?