logo
Decizie ”Cu privire la plângerea la plângerea portalului Zonadesecuritate.md împotriva postului TV10/10tv.md”
2021-06-21 14:29:49

Examinând în şedinţa[1]din 28 mai 2021 plângerea din partea portalului Zonadesecuritate.md, semnată de doamna Irina Tabaranu, co-fondatoare, în care portalul 10tv.md este acuzat de încălcarea drepturilor de autor, prin preluarea neautorizată a conținutului jurnalistic[2], fără indicarea sursei și fără link activ; reclamanta afirmă că reprezentanții 10tv descarcă reportajele și documentarele de pe paginile de Facebook și Youtube, realizate de Zonadesecuritate.md, și le utilizează neautorizat, inclusiv în materiale care distorsionează sensul şi contextul prezentat de deţinătorul de drepturi asupra imaginilor video,

analizând modul de preluare a știrilor reclamate,

în prezența reprezentantei redacției reclamante, Irina Tabaranu, care și-a reiterat poziția expusă în plângere și a răspuns la întrebările adiționale ale membrilor Consiliului de Presă,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[3] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[4],

                        

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată încălcarea de către postul 10TV și portalul 10tv.md a prevederilor articolului 2.12 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (Jurnalistul respectă dreptul de autor. Preluarea fără cost a materialelor jurnalistice se realizează în condițiile stabilite de autor sau de instituția media. În asemenea cazuri, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul mass-media online trebuie indicat și linkul direct la sursă, în primul alineat al textului. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile impuse, solicitate, prevăzute de deținătorul drepturilor).
  2. Consiliul de Presă constată că, prin preluarea neautorizată a unor imagini și utilizarea acestora în materiale jurnalistice care distorsionează sensul și contextul prezentat de deținătorul de drepturi asupra imaginilor, postul 10TV și portalul 10tv.md au încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova privind colectarea și tratamentul informației, articolul 2.1 (Jurnalistul colectează informație în mod etic și legal).
  3. Consiliul de Presă solicită postului 10TV și portalului 10tv.md să excludă din activitatea sa jurnalistică cazurile de preluare neautorizată a conținuturilor si de tratament neetic a informației.
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova
nr. 04 din 28 mai 2021


[1] Ședința Consiliului de Presă a avut loc în regim online, în legătură cu pandemia de COVID-19

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?