logo
Decizie "Cu privire la sesizările privind comportamentul jurnaliştilor în reţelele sociale"
2019-11-15 21:05:12

Examinând în şedinţa publică din 29 octombrie 2019 sesizarea domnului Ion Gnatiuc privind limbajul unei postări a jurnalistului Mihai Conţiu în reţeaua de socializare Facebook, care o vizează pe deputata în Parlamentul Republicii Moldova doamna Marina Tauber, reclamantul condiserând că este vorba de limbaj stigmatizant şi discriminator,

analizând postarea în reţeaua de socializare Facebook a jurnalistului Mihai Conţiu, senior editor la ziarul "Moldova Suverană", care conţine afirmaţii şi expresii de genul "curve fără frontieră", "ţî-ţî-ţîfne numai bune să-ţi bagi pu-pu-pumnii în ele!", "muie-muie-muiere în politică!", "analfabete din astea bune de bordel authentic, nu de bordelul politic" (citate din postarea lui M. Conţiu, 26 august 2019), toate vizând-o pe deputata în Parlamentul Republicii Moldova Marina Tauber,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă,                

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă ia act de sesizarea domnului Ion Gnatiuc şi solicită tuturor jurnaliştilor să respecte articolul 2.39 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova care prevede că "Jurnalistul şi instituţia mass-media adoptă un comportament similar în spaţiul virtual şi în cel real".
  2. Consiliul de Presă reaminteşte că activitatea profesională a jurnalistului este incompatibilă cu diseminarea mesajelor interzise de lege (discursul instigator la ură, la homofobie, la antisemitism, la discriminare etc.), precum şi cu activitatea de propagandă politică, religioasă şi de agitaţie electorală – articolul 1.6 al Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
  3. Consiliul de Presă descurajează şi combate orice formă de manifestare a atitudinilor discriminatorii în adresa unor persoane sau a unor grupuri de persoane şi atrage atenţia că folosirea injuriei şi a cuvintelor obscene este o practică inacceptabilă în orice formă de comunicare, mai cu seamă în comunicarea mediatică. Consiliul de Presă îndeamnă jurnaliştii să se abţină de la utilizarea cuvintelor licenţioase şi a limbajului obscen atât in textele jurnalistice, cât şi în postările pe reţelele sociale, deoarece un asemenea comportament contravine deontologiei jurnalistice şi le afectează reputaţia şi credibilitatea.
  4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 01 din 29 octombrie 2019

 

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?