La 22 octombrie am aflat, dintr-un articol de presă, că singura dezbatere electorală dintre candidații din turul al doilea al alegerilor prezidențale va fi moderată de Gheorghe Gonța, fost moderator TV. Consiliul de Presă din Republica Moldova, structură națională de autoreglementare în jurnalism, care are drept misiune statutară promovarea deontologiei profesionale și a integrității în jurnalism, consideră această decizie drept o lipsă de respect față de public, o legitimare a comportamentelor lipsite de integritate și o promovare a practicilor absolut neconforme cu jurnalismul profesionist și etic.
Gheorghe Gonța a recunoscut în repetate rânduri în interviurile pe care le-a oferit că a acceptat „bani în plic” de la politicieni pentru activitatea sa jurnalistică. Un astfel de comportament contravine flagrant Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, care prevede expres că „jurnalistul nu acceptă bani, cadouri, călătorii plătite, sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic și a căror acceptare i-ar compromite independența și autoritatea în fața publicului și ar afecta încrederea în jurnaliști, în general”.
De asemenea, el a recunoscut că are un contract de prestare a serviciilor cu un politician care a candidat la alegerile prezidențiale din acest an, contract care constă în realizarea unor emisiuni de tip talk-show și în care acel politician își promovează viziunile politice. Acest fapt contravine chiar fundamentului pe care se bazează Codul Deontologic al jurnalistului, formulat în preambul: „Condamnând orice încercare de a implica jurnaliștii în activități de partizanat politic sau de mercenariat ideologico-financiar, de război propagandistic sau război informațional de tip trolling (...), adoptăm acest Cod și ne angajăm să respectăm prevederile lui”.
Publicul din Republica Moldova merită să aibă parte de o dezbatere veritabilă, pe o platformă cu adevărat neutră, în care moderatorii să inspire credibilitate și echidistanță. Solicităm ambilor candidați la funcția onorabilă de președinte al Republicii Moldova să manifeste respect față de public și față de breasla jurnaliștilor onești din țară și să stabilească desfășurarea dezbaterii pe o platformă cu adevărat neutră, care poate fi televiziunea publică Moldova 1, fiind moderată de jurnaliști profesioniști și cu integritate profesională.
Semnatari:
Consiliul de Experți și Experte
Fondatorii Consiliului de Presă (Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei, IDIS Viitorul)
Asociația Media Guard
Centrul „Acces-info”
Agenția de Democrație Locală din Moldova
Agora.md
Tv8/AO Media Alternativa
Jurnal TV
Independent Media House
Diez.md
Ivan Sveatcenco
Vitalie Călugăreanu
Mircea Barbu
Viorica Tătaru
Irina Tabaranu
Anghelina Chirciu
Elena Bancila
Lorena Bogza
Andrei Captarenco
Dorina Cojocaru
Lilia Zaharia-Cravcenco
Mariana Jacot
Constantin Rotaru
Irina Trifan
Natalia Diaconu
Cristina Buzdugan
Constantin Grăsun
Daniel Petrov
Ana Ciupciuc
Alexandru Șapco
Irina Cioinac
Nicolae Pietraru
Alexandru Iovu
Irina Rotaru
Dumitru Lungu
Lilia Pocitari
Cristina Țurcan
Galina Trambaci
Laura Severin
Oxana Zaharia
Svetlana Nikin
Nina Cuciuc
Alina Vatamaniuc
Inga Alexăndreanu
Mariana Gonța
Lilia Savga
Dimitriana Chircu
Viorica Mocanu
Eleonora David
Cătălina Osoianu
Tatiana Andreicu
Larisa Culeac
Lucia Efros
Ludmila Dumbravă
Diana Boboc
Lilia Mîndru
Elena Tacu
(Lista este deschisă pentru semnare. Pentru confirmare: consiliuldepresa@gmail.com)
Noutăți recente
A fost publicată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024
citeste mai multREZOLUŢIA FORUMULUI MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA 2024
citeste mai multA fost publicată versiunea actualizată a CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?