logo
Forumul Mass-Media 2019: aceleași probleme, alte așteptări
2019-11-08 17:52:41

La 4 și 5 noiembrie 2019, la Chișinău s-a desfășurat a cincea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. La evenimentele organizate în cele două zile – dezbateri, prezentări, masterclass-uri, ateliere, au participat circa 200 de jurnaliști, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor naționale și locale sau regionale, dar și experți din țară și de peste hotare.

În deschiderea Forumului, Viorica ZahariaPreședinta Consiliului de Presă, a vorbit despre condiția jurnalistului în țara noastră: „La ultimele ediții ale Forumului, discutam despre același set de probleme: limitarea accesului la informație, ceea ce împiedică buna desfășurare a muncii jurnalistice și duce la scăderea calității în jurnalism; concentrarea și pozițiile dominante de pe piața media, ceea ce generează un volum imens de informație manipulatoare; monopolul de pe piața de publicitate, ceea ce sufocă mediile, inclusiv cele mici, care rămân astfel fără una dintre sursele principale de venit. Adevărata presă să nu se descurcă fără ajutorul donatorilor externi, iar jurnalismul ca produs, profesie, comunitate, nu se poate dezvolta. Un jurnalism subdezvoltat sau aservit nu este decât o piedică în funcționarea democratică a unui stat”.

Maia SanduPrim-ministra Republicii Moldova, a punctat prioritățile guvernării în domeniul mediatic: „Situația presei este în continuare dramatică. Presa liberă duce de ani buni o luptă crâncenă pentru supraviețuire în condiții legislative și economice vitrege. Sursele de finanțare din publicitate sunt limitate artificial prin înțelegeri de cartel și monopoluri impuse. Sursele de finanțare externă legale, sunt și ele limitate și nu pot acoperi decât parțial și temporar necesitățile redacțiilor. Media publică, finanțată din banii cetățenilor, eșuează din nou să slujească oamenilor, să ofere informații într-o manieră nepărtinitoare și să producă conținut de interes public. Astăzi asistăm la o redistribuire a sferelor de interese din domeniul media, se întărește un alt holding afiliat politic. Nu mai putem continua așa. Împreună cu colegii pregătim intervenții menite să corecteze disparitățile de pe piața de publicitate. Să aducem claritate și transparență în regulile de proprietate și finanțare pe piața media. Avem nevoie de un Consiliu al Audiovizualului proactiv, profesionist și independent de politic, iar Teleradio-Moldova are nevoie de o administrare mai bună, mai echilibrată și mai curajoasă. Consiliul Concurenței trebuie să vegheze asupra pieței publicității și să intervină atunci când disparitățile încurcă liberei competiții și dezvoltării echilibrate a sectorului media. Am trei priorități în ce privește presa. Prima este sprijinirea presei libere, crearea condițiilor pentru ca aceasta să poată exista fără ingerințe și să se poată dezvolta în R. Moldova. A doua vizează consolidarea independenței și capacității creative a instituțiilor publice de media. A treia se referă la întărirea capacităților regulatorilor din publicitate și media de a menține stabilitatea pieței, de a proteja spațiul informațional de interferențe interne și externe și de a sancționa abuzatorii. Moldova are nevoie de o presă liberă”.

E.S. Anna Lyberg, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Asigurarea libertății mass-media este o componentă fundamentală într-o societate democratică. Forumul Media oferă posibilitatea unui dialog deschis între instituțiile statului, parteneri și alte părți implicate în implementarea reformelor și strategiilor în acest domeniu. Independența presei este menționată clar și în agenda Acordului de Asociere a R. Moldova la UE. Nu putem să nu observăm pașii importanți care deja au fost făcuți, dar în același timp este nevoie de instrumente și pași rapizi în dezvoltarea sectorului mass-media din Moldova. Dar să nu omiteți și alte legi importante din sectorul media, pe care este nevoie să le îmbunătățiți, de exemplu accesul la informații și publicitate”.

Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova: „Moldova, ca și multe alte țări din Est, este o țară care se confruntă cu dezinformarea și propaganda externă. În acest context, suntem aici ca să sprijinim libertatea mass-media, educația mediatică pentru un consum critic de informații și o informare corectă a oamenilor. USAID sprijină libertatea mass-media în întreaga lume. În Moldova, USAID susține, în premieră, programul Media-M care promovează dezvoltarea mass-mediei independente și profesioniste. Prin intermediul acestui proiect susținem sustenabilitatea presei locale prin îmbunătățirea conținutului jurnalistic, inovațiile în media, dar și consolidarea viabilității financiare și îmbunătățirea comunicării cu publicul”.

După discursurile oficialilor a urmat o discuție de grup la tema situației actuale a presei din R. Moldova, la care au participat prim-ministra Maia Sandu, președintele comisiei parlamentare numiri și imunități Sergiu Litvinenco, vicepreşedintele comisiei parlamentare mass-media Lilian Carp, președintele Consiliului Audiovizualului Dragoș Vicol și directorul executiv al Asociației Presei Electronice APEL Ion Bunduchi. S-a vorbit despre monopoluri și înțelegeri de cartel pe piața publicității, accesul la informații, situația presei regionale, dar cel mai mult despre ineficiența Consiliului Audiovizualului în prevenirea concentrării media și abordările selective ale CA. Dragoș Vicol a respins aceste acuzații, afirmând că CA respectă prevederile Codului serviciilor media audiovizuale și reclamând „infiltrarea factorului politic în activitatea Consiliului”. Participanții la Forum au adresat mai multe întrebări și au solicitat măsuri concrete pentru redresarea situației.

Discursurile oficialilor și discuția de grup pot fi urmărite online aici.

În cadrul Forumului Mass-Media 2019 au mai avut loc două prezentări la tema sindicalizării jurnaliștilor și a prevederilor Regulamentului european privind protecția datelor (GDPR), trei masterclass-uri despre crowdfunding pentru proiecte media, verificarea informației și desfășurarea campaniilor media de impact, câteva ateliere despre monetizarea conținutului mediatic și reclama nativă, jurnalismul digital și inovațiile în jurnalism, tehnici de menținere a auditoriului, dar și gestionarea situațiilor stresante în munca jurnalistică. La aceste teme au vorbit experții Forumului, invitați din Canada, Lituania, România, Polonia, Rusia, Belarus, de la Deutsche Welle Akademie și Google News Lab.

Pentru participanții la Forum au fost organizate și două activități de tip „side event”: un atelier la tema egalității de gen și prezentarea proiectului de investigații jurnalistice „Black Book” din Bulgaria, după care a urmat lansarea primei ediții a „Cărții negre a risipei banilor publici în Republica Moldova”, în care sunt incluse nouă cele mai bune investigații jurnalistice publicate în ultimul an despre irosirea și delapidarea banilor publici, inclusiv din fondurile europene.

La Forumul Mass-Media 2019 au avut loc trei festivități de premiere a jurnaliștilor și redacțiilor. Astfel, Consiliul de Presă a înmânat Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediția 2019, au fost premiați jurnaliștii și jurnalistele care au scris despre subiecte sensibile de gen, dar și cele mai bune investigații jurnalistice ale anului 2019.

Forumul s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții care conține principalele solicitări adresate autorităților pentru dezvoltarea mass-mediei independente, în beneficiul întregii societăți. Înregistrările video de la Forumul Mass-Media 2019 pot fi văzute pe pagina web https://mediaforum.md/event/2019, la rubrica „Galerie”.

Forumul Mass-Media 2019 este organizat anual de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Presei Electronice (APEL). Desfășurarea Forumului mass-media 2019 a fost finanțată de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova şi cofinanțată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania), DW Akademie (Germania), UN Women Moldova și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

 
Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?