logo
Forumul Mass-Media 2020. Despre adaptarea mass-mediei la condițiile de criză, supraviețuirea pe timp de pandemie și dezinformare
2020-11-26 15:39:31

La 24 și 25 noiembrie 2019, la Chișinău s-a desfășurat a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. În condițiile pandemiei de COVID-19, Forumul s-a desfășurat în format mixt: la sesiunile de deschidere și închidere au participat un număr redus de delegați, iar celelalte sesiuni au avut loc în regim online. În rezultatul înregistrării prealabile online, în cele două zile de Forum la dezbateri, prezentări, masterclass-uri, ateliere au participat, direct și online, peste 140 de participanți.

La deschiderea Forumului, Viorica Zaharia, Președinta Consiliului de Presă, a vorbit despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra muncii jurnaliștilor moldoveni: „Pandemia a accentuat cel puțin două dintre problemele existente – accesul la informație și falsurile. Ca să fixeze, în luna martie, primele cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul medicilor, jurnaliștii au trebuit să insiste câteva zile față de autorități și să se pomenească cu acuzații de la Guvern că urmăresc senzaționalul solicitând astfel de informații. S-a văzut clar că se încerca ascunderea informației pentru a da impresia că situația „e sub control”. Putem presupune că anume tăinuirea unor date în primele zile a favorizat răspândirea rapidă a falsurilor despre această boală. Și aici merită menționate eforturile jurnaliștilor de la diferite media care s-au concentrat pe verificarea fiecărei informații ce venea din spitale sau din alte surse, pentru a dezminți falsurile și dezinformările”.

Prezentă la eveniment, Maia Sandu, Președinta aleasă a Republicii Moldova, a menționat importanța libertății presei pentru țara noastră: „Presa liberă trebuie să devină o realitate în R. Moldova, liberă peste tot și pentru toți, dacă ne dorim cu adevărat procese democratice, dacă ne dorim ca oamenii să ia decizii informate, să nu fie manipulați atunci când își decid viitorul, trebuie cu toții să depunem toate eforturile, și instituțiile mass-media, și instituțiile statului. Și să eliminăm toate posibilitățile, prin care dezinformarea înflorește în R. Moldova”. Maia Sandu a făcut și un angajament în fața jurnaliștilor: „Eu vreau să fac un angajament aici - Președinția va deveni o instituție deschisă și transparentă, care va oferi informații și care va prezenta lucrurile așa cum sunt. Așa am făcut la Guvern, în cele cinci luni, așa vom acționa și la Președinție”.

Cu un mesaj către reprezentanții mass-media a venit și Peter Michalko, Ambasadorul UE în R. Moldova. „Acum este momentul să reuniți toate părțile interesate și să abordați problemele sistemice din sectorul mass-media fără de care nu puteți constitui o societate puternică și instituții responsabile. Noi vom continua să susținem mass-media la nivel regional și local care este importantă pentru oameni”, a spus șeful Delegației UE. Diplomatul a solicitat Parlamentului și Guvernului „să reînnoiască discuțiile privind îmbunătățirea cadrului legal pentru mass-media și să consolideze supravegherea transparentă asupra activității Consiliului Audiovizualului”.

Ambasadorul SUA în R. Moldova Dereck J. Hogan a transmis un mesaj în regim online, în care a chemat autoritățile să-și asume angajamente ferme pentru îmbunătățirea situației media din țară. „Moldova are nevoie de voci oneste în mass-media, cetățenii au nevoie de acces la o varietate de surse mass-media și cu toții trebuie să învățăm să identificăm dezinformarea atunci când o vedem. Fără angajamentul ferm al liderilor R. Moldova, situația mass-media din R. Moldova nu se va îmbunătăți”, a accentuat Ambasadorul SUA.

La sesiunea de deschidere a Forumului a participat și Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, care s-a referit la importanța unor surse de informație credibile pe timp de criză. „Este pentru prima dată când pe timp de pandemie tehnologiile și rețelele sociale au reușit să informeze oamenii la scară largă și să-i țină în „siguranță”. Sursele mass-media profesioniste au ajutat oamenii, prin verificarea faptelor, ca aceștia să înțeleagă și să deosebească un mesaj corect față de unul manipulator”, a spus doamna Ambasadoare.

Într-un mesaj video, Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, a menționat că mass-media și instituțiile statului trebuie să aibă o agendă clară de combatere a dezinformării. „Noi susținem dezvoltarea unei mass-media independente, imparțiale și profesioniste care să ofere cetățenilor acces la diferite opinii și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice, dar și cele financiare. Provocarea este cu atât mai mare în era știrilor false și a dezvoltării rapide a spațiului informațional digital”, a mai adăugat Ambasadorul.

Reprezentanții străini au accentuat că vor oferi și în continuare suport pentru dezvoltarea unor instituții media profesioniste, sustenabile și responsabile în fața publicului. Un mesaj similar a transmis și Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

La deschidere au mai luat cuvântul Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției și Adrian Lebedinschi, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Ei au transmis că sunt deschiși să analizeze propunerile de amendare a legislației, venite din partea comunității media. În cadrul dezbaterii care a urmat, deputatul Vasile Năstase, vicepreședintele comisiei parlamentare de profil, a anunțat că în viitorul apropiat își va relua activitatea grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației media.

La dezbaterea „Concepția națională de dezvoltare a mass-mediei și Codul serviciilor media audiovizuale la 2 ani de implementare” au participat deputatul Adrian Lebedinschi, secretarul de Stat al Ministerului Justiției Radu Foltea și membra Consiliului Audiovizualului Larisa Manole. Expertul media Ion Bunduchi, autorului unui raport analitic la această temă, a punctat: „Avem un cadru normativ suficient pentru a elabora și implementa planuri de acțiuni pe segmentul mediatic, însă la doi ani de când avem acest cadru juridic, lucrurile nu se mișcă. Avem responsabili de elaborări de documente, dar când începem să căutăm cine se face vinovat de faptul că lucrurile stau pe loc, aceștia nu pot fi identificați”. Reprezentanții Parlamentului, Ministerului Justiției și Consiliului Audiovizualului și-au expus viziunile asupra dezvoltării domeniului mediatic și au răspuns la întrebările moderatoarei Tatiana Puiu și ale participanților la dezbatere.

În cele două zile ale Forumului, au avut loc mai multe evenimente în regim online. Dezbaterea „Libertatea presei în impas: gestionarea restricțiilor legislative și de politici pe timp de pandemie” a reunit experți și oficiali din R. Moldova, Letonia, Ucraina și ai organizației internaționale Freedom House. Urmare a discuțiilor, s-a constatat că mass-media poate și trebuie să fie un actor-cheie în gestionarea crizei pandemice și un partener de nădejde al autorităților în eforturile de combatere a efectelor pandemice, însă capacitatea presei de a contribui la depășirea crizei depinde în mare măsură de acțiunile guvernanților care ar trebui să susțină media și să nu impună restricții nejustificate, a spus Anastasia Nani, directoarea adjunctă a CJI, la sesiunea de prezentare a rezultatelor Forumului.

Experta din Georgia Tea Tabagari și Irina Ghelbur, directoarea Interakt Media, au găzduit un atelier despre modelele eficiente de monetizare a conținutului jurnalistic și alte tipuri de suplinire a bugetului redacției. Jurnaliști au fost îndemnați să valorifice diferite oportunități de activitate economică. „Nu trebuie să ne bazăm pe o singură sursă de finanțare. O instituție media trebuie să se privească pe sine ca un model de afacere și să-și urmărească indicatorii financiari la fel de des cum urmărește indicatorii de audiență”, a accentuat Irina.

Despre managementul redacțional pe timp de pandemie s-a discutat la atelierul moderat de experta media Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent de la București (România), care a povestit cum au făcut față crizei redacții din mai multe țări ale lumii. La același atelier, Galina Vasilieva, redactoră-șefă a portalului Newsmaker.md, a relatat despre provocările manageriale și editoriale, cărora a trebuit să le facă față redacția.

Un atelier captivant și o discuție interesantă despre viitorul producerii știrilor a avut loc la un atelier online cu experții Grzegorz Piechota, cercetător la International News Media Association (INMA) și Dumitru Ciorici, manager dezvoltare Agora.md.

Iar tema finanțării jurnalismului și a asigurării transparenței surselor de finanțare a fost dezbătută la atelierul moderat de expertul internațional Marius Dragomir de la Centrul pentru Media, Date și Societate din Budapesta (Ungaria) și de Vasile State, președintele Asociației Presei Electronice APEL.

În cadrul Forumului, cunoscutul jurnalist de investigație din Federația Rusă Roman Anin, originar din R. Moldova, a ținut un masterclass despre utilizarea noilor tehnologii în procesul de documentare a anchetelor jurnalistice care vizează schemele de corupție.

În cadrul Forumului Mass-Media 2020 a fost înmânat Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2020 și au fost anunțați cei șase câștigători ai concursului național „Investigațiile anului 2020”. De asemenea, a fost lansată „Cartea Neagră a risipei banilor publici” ediția 2020 și studiul național „Percepția populației despre mass-media și aptitudinile mediatice în Republica Moldova”.

La sesiunea de totalizare, moderată de Petru Macovei, directorul executiv API, experții și delegații Forumului, inclusiv cei care s-au conectat în regim online, au discutat despre rezultatele dezbaterilor și au formulat propuneri pentru proiectul Rezoluției Forumului Mass-Media 2020. Proiectul a fost aprobat de participanți, iar în următoarele 10 zile organizatorii și experții Forumului vor examina propunerile de completare și vor publica textul final al Rezoluției.

Înregistrările video de la toate evenimentele Forumului Mass-Media 2020 vor fi publicate în următoarele zile pe pagina web https://mediaforum.md/event/2020 la rubrica „Galerie”.

Forumul Mass-Media este convocat anual de Consiliul de Presă în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice APEL pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.

Desfăşurarea Forumului Mass-Media din Republica Moldova este finanţată de Fundaţia Soros Moldova. Ediția 2020 a Forumului a fost co-finanţată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și DW Akademie (Germania). Evenimentul a fost parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews în Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent și Freedom House. Acest eveniment a fost posibil inclusiv cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation și al Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?