logo
Prima promoție de absolvenți de la Jurnalism, ULIM, semnează Codul deontologic al jurnalistului
2020-07-07 20:28:48

Absolvenții de la specialitatea Jurnalism a Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism de la ULIM au semnat marți, 7 iulie 2020, în cadrul ceremoniei de primire a diplomelor de absolvire, Codul deontologic al jurnalistului și s-au angajat solemn să respecte deontologia și etica profesională pe parcursul carierei de jurnalist. Această activitate este o premieră și face parte dintr-o campanie națională cu genericul „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”, lansată la 3 mai curent de absolvenții Programului internațional de instruire în domeniul autoreglementării jurnalistice al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Consiliul de Presă din R. Moldova.

Fiecare dintre absolvenți a semnat o declarație cu următorul conținut: 

Declarându-mi adeziunea la valorile jurnalismului responsabil, care este posibil doar în condițiile libertății de exprimare și care asigură dreptul publicului de a primi informații veridice și depline,  

Realizând faptul că încrederea societății față de jurnaliști este o valoare supremă a profesiei,  

Calificând activitățile de partizanat politic sau de mercenariat ideologico-financiar drept nocive profesiei și care compromit independența și imaginea jurnalistului, 

Îmi asum pe deplin să respect, în activitatea mea profesională, Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova și să manifest un comportament profesional demn și responsabil, în conformitate cu deontologia și normele eticii jurnalistice”.    

Decana Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism, Viorica Țîcu, a menționat importanța integrității în jurnalism:  „Ne alăturăm cu multă deschidere acestei campanii, deoarece viitorii jurnaliști trebuie să-și asume anumite responsabilități, iar facultatea trebuie să-i educe ca să-și păstreze verticalitatea și să nu cadă în mrejele unor instituții de presă afiliate politic”, a spus Viorica Țîcu. 

Și președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, i-a îndemnat pe absolvenți să aleagă să lucreze în redacții care și-au făcut un nume și o reputație prin jurnalism profesionist și prin integritate: „Este mare ispita pentru jurnaliștii tineri să facă partizanat politic, să lucreze pentru politicieni, adică să desfășoare o activitate nu tocmai onestă. Îndemnul nostru este să evitați astfel de experiențe, pentru a nu vă compromite. Voi azi vă declarați adeziunea la normele etice și deontologice. Vă îndemn să lucrați cu Codul deontologic pe masă”.   

În cadrul campaniei „Semnăm Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova”, sunt invitați să-și asume public principiile deontologiei profesionale, prin semnarea Codului deontologic al jurnalistului, toate redacțiile instituțiilor mass-media care nu au făcut acest lucru până acum, dar și jurnaliștii ca persoane fizice, la fel și studenții absolvenți ai facultăților și școlilor de jurnalism din țară. Codul deontologic al jurnalistului poate fi semnat pe pagina web a Consiliului de Presă, iar lista semnatarilor – atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice – va fi actualizată de către Secretariatul Consiliului.

Cornelia Cozonac, Anticoruptie.md

Foto: Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM)

Inapoi

Noutăți recente

  • Forumul Mass-Media 2020 va avea loc la 24-25 noiembrie

    citeste mai mult
  • Apelul Consiliului de Presă către mass-media și instituțiile publice care gestionează situații de risc cu implicarea copiilor

    citeste mai mult
  • VINERI, 25 SEPTEMBRIE 2020, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?