Luni, 17 iunie 2024, la prima ședință a noii componențe a Consiliului de Experți și Experte, mandatat de Consiliul de Presă să examineze plângerile și autosesizările privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, în funcția de președintă a Consiliului a fost realeasă doamna Viorica Zaharia.
Viorica Zaharia este jurnalistă și expertă media, are masterat în jurnalism și științe ale comunicării. A fost angajată la diferite instituții de presă (PRO TV Chișinău, Centrul de Investigații Jurnalistice, Radio Europa Liberă, agenția de știri „Flux”), a fost lectoră la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM, este redactoare a portalului Moldovacurata.md. Din 2016, V. Zaharia este membră a Consiliului de Experți și Experte și a deținut până acum trei mandate de președintă a Consiliului.
În perioada mai 2024 – aprilie 2026, din componenta Consiliului de Experți și Experte fac parte nouă persoane, selectate în rezultatul unui concurs deschis, inclusiv cinci reprezentanți ai mediului jurnalistic (Viorica Zaharia, propusă de Asociația Presei Independente; Valeria Batereanu, propusă de redacția portalului Diez.md; Mariana Colun, propusă de Asociația Media-Guard; Sergiu Niculiță, propus de Asociația Media Alternativa și Olga Stăvilă, propusă de Centrul de Investigații Jurnalistice) și patru reprezentanți ai consumatorilor de produse mass-media (Natalia Porubin, propusă de un grup de 10 consumatori de produse media; Ludmila Andronic, propusă de Asociația Investitorilor Străini; Daniel Goinic, propus de Centrul de Resurse Juridice, și Irina Gușan, propusă de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului).
La prima ședință a noii componențe a Consiliului de Experți și Experte, Ruslan Mihalevschi, președintele Comisiei de selectare, i-a felicitat pe noii membri ai Consiliului, exprimându-și speranța că autoreglementarea jurnalistică se va consolida în Republica Moldova și va influența benefic respectarea standardelor profesionale. La ședință au fost prezentate Regulamentul de activitate și procedura de examinare a plângerilor și autosesizărilor. Membrii Consiliului au decis privind admisibilitatea unor plângeri depuse la Consiliul de Presă în perioada anterioară.
Consiliul de Presă din Republica Moldova este structura națională de autoreglementare a activității instituțiilor mass-media și jurnaliștilor, care activează în baza prevederilor Codului deontologic al jurnalistului, promovând jurnalismul de calitate și respectarea standardelor deontologice. Pentru realizarea scopurilor sale statutare, Consiliul de Presă selectează, urmare a unui concurs deschis, un Consiliu de experți și experte, mandatat să examineze plângerile privind încălcarea prevederilor deontologice în activitatea profesională a instituțiilor mass-media și jurnaliștilor.
Consiliul de Presă din Republica Moldova este membru al Alianței Europene a Consiliilor de Presă Independente (AIPCE).
Noutăți recente
LUNI, 23 DECEMBRIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multA fost publicată Rezoluția Forumului Mass-Media 2024
citeste mai multREZOLUŢIA FORUMULUI MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA 2024
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?