logo
Decizie "Cu privire la examinarea apelului salvatorilor şi pompierilor privind emisiunea „Ora de ras” din 20 noiembrie 2016, difuzată la postul de televiziune Jurnal TV"
2016-11-24 16:58:48

Autosesizându-se în şedinţa publică din 24 noiembrie 2016, urmare a apelului unui grup de pompieri şi salvatori către mai multe instituţii publice, organizaţii neguvernamentale şi ambasade/reprezentanţe străine în Republica Moldova, semnat de domnul Mihail Harabagiu, general-maior, şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în care semnatarii au cerut să se ia atutidine faţă de un episod din emisiunea ”Ora de ras”, difuzată de postul de televiziune Jurnal TV la 20 noiembrie 2016, în care, potrivit autorilor apelului, ”memoria unui adevărat erou a fost dezonorată public”, iar ”jurnaliştii au încercat să-şi bată joc de drama şi suferinţele familiei pompierului Ivan Nogailîc căzut la datorie, în urma incendiului din sectorul Ciocana al municipiului Chişinău”,

analizând emisiunea-pamflet „Ora de ras”[1], difuzată de postul de televiziune Jurnal TV la 20 noiembrie 2016,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],

               

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă consideră că modul în care a fost realizat subiectul care l-a vizat direct pe pompierul decedat la datorie şi pe membrii familiei acestuia în contextul acuzaţiilor aduse altei persoane, vine în contradicţie cu principiile generale ale deontologiei profesionale jurnalistice şi aduce atingere demnităţii umane.
  2. Consiliul de Presă recomandă postului de televiziune Jurnal TV să trateze astfel de subiecte sensibilie cu maximă înţelegere şi responsabilitate editorială, şi să evite utilizarea/comentarea tragediilor în emisiuni umoristice şi de pamflet.
  3. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 07 din 24 noiembrie 2016

 

Inapoi

Noutăți recente

  • CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA APRILIE 2024 - MARTIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?