logo
Decizie "Cu privire la examinarea autosesizării privind aspectele deontologice ale deplasării unui grup de jurnalişti din Republica Moldova în Turcia, urmare a publicării investigaţiei jurnalistice "Bani din caritate"
2018-04-19 19:51:05

Examinând în şedinţa publică din 30 martie 2018 autosesizarea privind aspectele deontologice ale deplasării unui grup de jurnalişti din Republica Moldova în Turcia, în zilele 21 şi 22 februarie 2018, urmare a publicării de către RISE Moldova a investigaţiei jurnalistice "Bani din caritate", deplasare organizată de o agenţie de PR din sursele clinicii Medical Park din Turcia, vizată în investigaţia jurnalistică, iar costurile de transport avia, cazare, alimentaţie au fost acoperite de organizatorii care le-au oferit jurnaliştilor cadouri; ulterior, una dintre instituţiile mass-media a solicitat să-şi acopere cheltuielile de sine stătător; unii jurnalişti au refuzat să primească cadourile oferite de organizatori,

considerând că, în acest caz, unei investigaţii jurnalistice i se opune un demers de PR al unei companii care încearcă să influenţeze actul jurnalistic pentru a-şi îmbunătăţi imaginea publică, iar credibilitatea demersului jurnalistic al celor care au beneficiat de această vizită este afectată de interesele economice ale companiei vizate direct în investigaţie, chiar dacă jurnaliştilor nu li s-a cerut în mod expres să publice materiale favorabile clinicii Medical Park,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[1] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[2],

              

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că acceptarea de către redacţii a deplasării colaboratorilor lor în scop de documentare din contul unei companii vizate direct într-o investigaţie jurnalistică de rezonanţă, încalcă prevederile de bază ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, referitoare la situaţiile de conflict de interese, în particular articolul 5.1 (Jurnalistul nu acceptă cadouri în bani, în natură sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influenţarea actului jurnalistic. Se permite acceptarea de materiale promoţionale cu valoare simbolică pentru informare, uz redacţional sau personal), în unele cazuri şi articolul 5.2 (Dacă un jurnalist participă la deplasări în interes de serviciu, plătite de terţe părţi, trebuie să facă publică modalitatea de finanţare a deplasării).
  2. Consiliul de Presă le recomandă jurnaliştilor şi redacţiilor instituţiilor mass-media din Republica Moldova să se opună încercărilor de influenţare a actului jurnalistic onest şi obiectiv.
  3. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.

 

Viorica Zaharia,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, Republica Moldova

nr. 02 din 30 martie 2018

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?