logo
A fost aleasă o nouă componenţă a Consiliului de Experți care va examina plângerile privind încălcarea Codului deontologic al jurnalistului
2024-05-27 13:08:18

Comisia de selectare[1] informează despre rezultatele examinării dosarelor depuse la concursul deschis de selectare a membrilor Consiliului de Experți și Experte, mandatat de Consiliul Presă din Republica Moldova să examineze plângerile și autosesizările referitoare la încălcarea Codului deontologic al jurnalistului.

Astfel, în componența Consiliului de Experți și Experte pentru următorii doi ani (mai 2024 – aprilie 2026) au fost aleşi:

- reprezentanți ai mediului jurnalistic –

Viorica Zaharia, propusă de Asociația Presei Independente (API),

Valeria Batereanu, propusă de redacția portalului Diez.md,

Mariana Colun, propusă de Asociația Media-Guard,

Sergiu Niculiță, propus de Asociația Media Alternativa,

Olga Stăvilă, propusă de Centrul de Investigații Jurnalistice.

- reprezentanți ai consumatorilor de produse mass-media –

Natalia Porubin, propusă de un grup de 10 consumatori de produse media,

Ludmila Andronic, propusă de Asociația Investitorilor Străini (FIA),

Daniel Goinic, propus de Centrul de Resurse Juridice din Moldova,

Irina Gușan, propusă de Centrul de Informare și Documentare privind  Drepturile Copilului. 

Prima şedinţa a Consiliului de Experți și Experte în componență nouă va avea loc în perioada 10-12 iunie 2024.       

 • Consiliul de Presă din Republica Moldova este structura națională de autoreglementare jurnalistică, creată pentru sporirea responsabilității mass-media din Republica Moldova față de public, promovarea jurnalismului de calitate și a respectării standardelor profesionale de către instituțiile mass-media și jurnaliști. Conform Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, Consiliul de Presă monitorizează aplicarea și examinează plângerile privind încălcarea prevederilor Codului deontologic.
 • Pentru examinarea plângerilor și a autosesizărilor privind publicarea materialelor jurnalistice cu încălcarea normelor deontologiei jurnalistice, Consiliul de Presă selectează, urmare a unui concurs deschis și în baza unui regulament special, un Consiliu de experți și experte, din care fac parte nouă persoane, inclusiv cinci reprezentanți/reprezentante ai/ale mediului jurnalistic și patru reprezentanți/reprezentante ai/ale consumatorilor de produse mass-media. Consiliul de Experți și Experte are un mandat de doi ani și activează pe baze de voluntariat.

 


[1] Din componența Comisiei de selectare au făcut parte doi reprezentanți ai fondatorilor Asociației Obștești „Consiliul de Presă din Republica Moldova” și câte un/o reprezentant/ă ai Platformei Naționale a Societății Civile din Parteneriatul Estic, Centrului pentru Drepturile Omului (oficiul Ombudsmanului) și Consiliului pentru Egalitate.

Inapoi

Noutăți recente

 • VIORICA ZAHARIA A FOST REALEASĂ ÎN FUNCȚIA DE PREŞEDINTĂ A CONSILIULUI CARE EXAMINEAZĂ ÎNCĂLCĂRILE CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI

  citeste mai mult
 • Luni, 17 iunie 2024, va avea loc ședința Consiliului de Experți și Experte

  citeste mai mult
 • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

  citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?