logo
Apel către jurnaliști și instituțiile mass-media privind reflectarea mediatică a tragediilor
2018-09-20 15:15:38

În ultimele două zile unele instituții media au publicat informații referitoare la un accident rutier cu final tragic, produs în satul Blândești, raionul Ungheni, în urma căruia o fetiță de 9 ani și-a pierdut viața. Presa a răspuns astfel apelurilor familiei de a reflecta acest caz, în speranța unei anchete penale eficiente și penalizării persoanei responsabile.

Cu toate acestea, jurnaliștii au publicat și o serie de fotografii și imagini video de la fața locului în care se vede corpul victimei și alte detalii ale tragediei, care lezează demnitatea victimei și pot afecta emoțional atât rudele sau alte persoane care au trecut prin experiențe asemănătoare, cât și publicul în general.

Consiliul de Presă le reamintește reporterilor și redactorilor că standardele profesionale și Codul Deontologic al jurnalistului din Republica Moldova intrezic furnizarea către public a detaliilor morbide ale crimelor, accidentelor sau catastrofelor naturale. Imaginile video sau fotografiile de la locul accidentelor, chiar dacă sunt procesate electronic, pot fi publicate doar dacă fără aceste imagini publicului nu îi va fi clar ce s-a întâmplat. Totodată, publicarea imaginilor cu corpuri neînsuflețite în prim-plan, inclusiv a cadavrelor desfigurate și însângerate, este strict restricționată și descurajată.

Consiliul de Presă recomandă instituțiilor mass-media care au publicat astfel de imagini video și fotografii să le retragă de pe platformele online pe care le gestionează și să se limiteze la plasarea unor fotografii și/sau video cu planuri generale, în care nu apar detalii morbide și secvențe ce pot șoca sau afecta emoțional publicul.

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?