logo
CONCURS PENTRU DECERNAREA PREMIULUI NAȚIONAL DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE JURNALISTICĂ 2020
2020-09-01 20:31:17

Consiliul de Presă din Republica Moldova lansează concursul pentru decernarea Premiului Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2020. În premieră, la concurs pot participa nu doar redacțiile instituțiilor mass-media, dar și jurnaliști/jurnaliste, propuși/propuse de redacții sau organizații neguvernamentale de orice profil din R. Moldova. Premiul va fi acordat după o evaluare cu participarea publicului şi a unui grup de experţi.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit în anul 2015 de Consiliul de Presă în scopul promovării jurnalismului de calitate și a bunelor practici jurnalistice.

Conform Regulamentului de organizare şi desfăşurare, aprobat de Consiliul de Presă, concursul se va desfăşura în câteva etape:

 • la prima etapă, va avea loc propunerea candidaților. Astfel, în perioada 1 – 15 septembrie 2020, instituțiile mass-media din Republica Moldova îşi pot propune candidatura de sine stătător sau pot fi propuse de către consumatorii de media (orice consumator de produse mass-media sau orice instituție/organizaţie/companie din R. Moldova, indiferent de domeniul de activitate și forma de proprietate). Jurnaliștii (profesioniștii media care corespund noțiunii de jurnalist, dată de Codul deontologic al jurnalistului din R. Moldova), pot fi propuși de redacții sau de organizațiile neguvernamentale de orice profil. Totodată, propunerile vor fi înaintate și de un grup de experţi, creat de Consiliul de Presă în acest scop. Candidaturile pot fi depuse printr-o scrisoare electronică expediată în adresa Secretariatului Consiliului de Presă, sau prin completarea şi expedierea formularului tipizat de pe pagina web: www.mediaforum.md. Consiliul de Presă va examina candidaturile propuse și va publica un comunicat de presă cu lista candidaţilor admişi pentru participare în concurs;
 • la etapa a doua, în perioada 20 septembrie – 31 octombrie 2020, vizitatorii platformei online www.mediaforum.md vor avea posibilitatea să le acorde puncte candidaţilor (până la 10 puncte săptămânal de pe un cont din rețelele sociale). Punctajul oferit de public va reprezenta 25% din totalul cumulativ al punctelor acumulate de fiecare candidat. Regulamentul concursului prevede aplicarea unor criterii care pot creşte sau descreşte punctajul acumulat, cum ar fi: semnarea de către candidat a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, numărul de plângeri şi felul cum a respectat deciziile Consiliului de Presă după examinarea acestor plângeri etc.;
 • la etapa a treia a concursului, până la 10 noiembrie 2020, Consiliul de Presă va cumula punctajul participanților la concurs și va publica Lista (topul) candidaților cu cea mai bună situaţie în clasamentul cumulativ al publicului, experţilor şi membrilor Consiliului de Presă.
 • la ultima etapă, în cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va lua decizia cu privire la acordarea sau neacordarea Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică 2020.

Regulamentul concursului şi procedura de propunere a candidaţilor la Premiul Naţional de etică şi deontologie jurnalistică 2020 pot fi consultate pe platforma online www.mediaforum.md, accesând bannerul de pe site „Propune candidații care merită!”.

Membrii Consiliului de Presă care reprezintă sau sunt angajaţi ai instituţiilor mass-media candidate la Premiu, nu vor participa în procesul de evaluare a candidaţilor şi la luarea deciziei finale privind desemnarea câștigătorului Premiului. În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul niciunui candidat dacă consideră că în anul respectiv instituţiile mass-media candidate nu merită acest Premiu.

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit în anul 2015 de Consiliul de Presă în scopul promovării jurnalismului de calitate și a bunelor practici jurnalistice. În anii precedenţi, câştigători ai Premiului au fost desemnaţi Biroul din Chişinău al postului de radio „Radio Europa Liberă” (2015), portalul Anticoruptie.md (2016), săptămânalul „Ziarul de Gardă” (2017), săptămânalul „SP” din Bălți (2018), postul de televiziune TV8 (2019).

Inapoi

Noutăți recente

 • Rezoluţia Forumului Mass-Media din Republica Moldova 2020 (Chișinău, 24-25 noiembrie 2020)

  citeste mai mult
 • Consiliul împotriva discriminării: Kp.md trebuie să-și ceară scuze de la deținuții pe viață

  citeste mai mult
 • Forumul Mass-Media 2020. Despre adaptarea mass-mediei la condițiile de criză, supraviețuirea pe timp de pandemie și dezinformare

  citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?