logo
Decizie "Cu privire la plângerea FC „DACIA Chişinău” împotriva site-ului www.protv.md"
2011-11-23 18:24:03

 

Examinând în şedinţa publică din 23 noiembrie 2011 plângerea depusă de FC „DACIA Chişinău” împotriva unor presupuse încălcări deontologice admise de către site-ul www.protv.md, administrat de către ICS „PROdigital” SRL,

în prezenţa reprezentanţilor reclamantului,

în lipsa reprezentanţilor reclamatului care a fost informat despre data şi locul desfăşurării şedinţei,

luând în considerare opinia juridică expusă de juristul solicitat de Consiliul de Presă în acest caz,        bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[1] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[2],

 

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

 

 1. Se constată că, prin plasarea materialului „Face haz de italieni! Vezi cum un moldovean îşi învaţă prietenii să înjure Dacia Chişinău”, site-ul www.protv.md a încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (articolul 1.2: Jurnalistul îşi exercită profesia în scopul servirii interesului public (...); articolul 2.1: Jurnalistul prezintă informaţiile într-o manieră onestă, echilibrată (...); articolul 2.2: Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect şi 4.1: Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al persoanelor).
 2. Se constată că limbajul şi expresiile licenţioase, exprimate în materialul contestat nu corespund normelor de conduită general acceptate într-o societate democratică şi sunt de natură să lezeze onoarea, demnitatea şi reputaţia FC „Dacia Chişinău”, iar procesarea tehnică a coloanei sonore din înregistrarea video nu a fost suficientă.
 3. Chiar dacă din textul publicat pe site-ul www.protv.md reiese că materialul contestat nu este un produs jurnalistic, fiind preluat din reţeaua youtube (deşi linkul nu este indicat), acest lucru nu poate exonera www.protv.md de responsabilitatea deontologică în cazul preluării şi difuzării unor materiale care atentează la demnitatea persoanelor.
 4. Consiliul de Presă cere ICS „PROdigital” SRL care administrează site-ul www.protv.md să retragă materialul „Face haz de italieni! Vezi cum un moldovean îşi învaţă prietenii să înjure Dacia Chişinău” de pe pagina Internet şi să-şi ceară scuze pentru plasarea materialului pe pagina www.protv.md, la aceeaşi rubrică şi pentru o perioadă de timp egală cu tirajarea materialului video contestat.
 5. Consiliul de Presă va expedia această decizie Consiliului Coordonator al Audiovizialului, în calitate de reprezentant şi garant legal al interesului public în domeniul audiovizualului, solictând monitorizarea conţinutul editorial al paginilor web ale radiodifuzorilor.
 6. Decizia poate fi contestată în termen de 20 de zile la fondatorii Consiliului de Presă.

 

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 23 noiembrie 2011

 

 

Inapoi

Noutăți recente

 • VINERI, 28 MAI 2021, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

  citeste mai mult
 • Recomandări ale Consiliului de Presă privind comportamentul jurnaliștilor/elor pe rețelele sociale

  citeste mai mult
 • MARȚI, 20 APRILIE 2021, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

  citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?