logo
Decizie ”Cu privire la plângerea unui grup de cetăţeni împotriva portalurilor online privind încălcarea prezumției nevinovăției”
2014-12-18 22:36:56

Examinând în şedinţa publică din 18 decembrie 2014 plângerea cetăţenilor Hustei, Nofit şi Matei împotriva portalurilor/site-urilor www.abcnews.md, www.allmoldova.com, www.curentul.md, www.deschide.md, www.evzmd.md, www.golos.md, www.infomoldova.net, www.ipn.net, www.jurnal.md, www.jurnaltv.md, www.moldova.org, www.moldova24.info, www.moldpres.md, www.news.click.md, www.newsmoldova.md, www.point.md, www.politik.md, www.protv.md, www.publika.md, www.radionoroc.md, www.stirilocale.md, www.timpul.md, www.unimedia.info, www.ziarulnational.md, în care este reclamată încălcarea principiului prezumţiei nevinovăţiei în relatările despre hotărârea Judecătoriei Hânceşti pronunţată la 11 noiembrie 2014, prin care au fost achitate trei persoane minore învinuite de comiterea unui viol,

analizând copiile de tip „Print Screen”, anexate la plângere,

bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[1] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[2],

             

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

  1. Consiliul de Presă constată că, prin formulările acuzatoare din titluri şi texte, în lipsa unei hotărâri definitive şi irevocabile a unei instanţe de judecată şi în condiţiile în care judecătoria primară a pronunţat o decizie de achitare care poate fi atacată cu apel, următoarele portaluri/site-uri au încălcat prevederile privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil, prevăzute de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova (4.9 Jurnalistul respectă prezumţia de nevinovăţie şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile împotriva sa; 4.10 În relatările privind procesele în justiţie, jurnalistul respectă dreptul la viaţă privată şi cel la un proces echitabil al tuturor celor implicaţi):

  • www.abcnews.md (titlu: „JUSTIŢIE CA ÎN MOLDOVA: Trei adolescenţi care ŞI-AU VIOLAT colegul de şcoală au fost ACHITAŢI de judecătoria Hânceşti, deşi procurorii au cerut PEDEPSE ASPRE”;

  • www.deschide.md (titlu: „Hânceşti // Tinerii care AU VIOLAT un minor, AU FOST ACHITAŢI”);

  • www.moldova.org (titlu: „Au fost achitaţi! Tinerii din Hânceşti care şi-au violat colegul de liceu scapă basma curată”);

  • www.newsclick.md (titlu: „Tinerii care şi-au violat colegul de liceu, achitaţi de instanţa de judecată”;

  • www.infomoldova.net (titlu: „Ani grei de închisoare pentru elevii care şi-au violat colegul”);

  • www.moldova24.info (titlu: „Trei elevi din Hânceşti vor face câte 10 ani de puşcărie pentru că au violat un băieţel din clasa a III”)

2. Consiliul de Presă atrage atenţia jurnaliştilor şi instituţiilor mass-media asupra obligaţiei deontologice de a trata persoanele bănuite sau acuzate în cadrul unei anchete sau a unui proces de judecată de pe o poziţie neutră şi nu de pe cea a unui acuzator. Jurnaliştii trebuie să respecte prezumţia nevinovăţiei chiar dacă anchetatorii sau procurorii încalcă acest principiu garantat de Constituţia Republicii Moldova şi fac declaraţii oficiale privind vinovăţia persoanei până la stabilirea legală a acesteia printr-o decizie irevocabilă a unei instanţe de judecată. Totodată, Consiliul de Presă atenţionează jurnaliştii şi instituţiile mass-media privind necesitatea utilizării corecte a termenilor care definesc statutul juridic al persoanei aflate sub urmărirea penală (a se vedea: „Ghid de bune practici jurnalistice. Mass-media şi prezumţia de nevinovăţie”[3], „Ghidul de Stil cu norme etice pentru jurnalişti”[4], „Ghid de bune practici pentru presa online”[5]).

3. Consiliul de Presă solicită administratorilor/redactorilor site-urilor www.abcnews.md, www.deschide.md, www.moldova.org, www.newsclick.md, www.infomoldova.net, www.moldova24.info să redacteze textele care vizează procesul de judecată, adaptându-le la cerinţele deontologice şi legale de asigurare a prezumţiei nevinovăţiei.

4. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării.

 

Ludmila Andronic,

preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

 

mun. Chişinău, 18 decembrie 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inapoi

Noutăți recente

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?