Examinând în şedinţa din 07 martie 2025 sesizarea depusă de domnul Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, în care se solicită examinarea articolului „Bullying sau debilism înnăscut?”, publicat de ziarul „Făclia”, nr.8 (3932) din 28 februarie 2025. Reclamantul afirmă că „limbajul acestui articol este instigator la discriminare, ură și, posibil, violență față de copiii cu comportament antisocial/cu nevoi emoționale complexe” (citat din sesizare). Autorul sesizării menționează că în articolul reclamat copiii autori ai bullying-ului, copiii cu comportament sfidător și agresiv sunt numiți „mic derbedeu nespălat, neghiob și clănțos”, „sărit de pe fix”, „pușlamaua”, „tagma dezmățaților, înnebuniților”, „elene-cosânzene cam înnebunite”, „gunoaiele școlare”, „scursurile mici” și altele” (citat din sesizare). În sesizare sunt prezentate și alte citate din articol cu aprecieri și etichete denigratoare și discriminatoare în raport cu o categorie de copii,
examinând sesizarea pe acest caz a unui grup de asociații obștești[1], în care se menționează că „articolul abundă în injurii și cuvinte degradante la adresa copiilor care au comportamente nedorite. Doar în prima propoziție sunt folosite 7 cuvinte care înjosesc copilul, dar și întreaga comunitate școlară, recunoscând neputința în a identifica și adresa cauzele tulburărilor de comportament și anume: experiențe adverse, mediu nefavorabil acasă, în școală și comunitate, probleme de sănătate identificate și netratate sau neidentificate deloc și multe altele” (citat din sesizare). Autorii sesizării menționează că această abordare contravine grav principiilor și obligațiilor internaționale și naționale ale Republicii Moldova privind protecția drepturilor copilului, și prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Autorii sesizării solicită analizarea conținutului articolului și retragerea acestuia, prezentarea scuzelor publice și sancționarea ziarului care a publicat articolul,
examinând răspunsul la notificarea Secretariatului Consiliului de Presă în acest caz, semnat de domnul Tudor Rusu, director-fondator „Făclia”, în care redacția afirmă că „în articolul nostru din 28 februarie am urmărit să atragem atenţia asupra gravităţii acestui fenomen, care afectează atât elevii, cât şi cadrele didactice. Redacţia noastră este zilnic confruntată cu sesizări orale şi scrise care semnalează insulte grave nu doar între elevi, ci şi la adresa profesorilor. Gravitatea acestor situaţii ne-a determinat să abordăm subiectul într-o manieră tranşantă, tocmai pentru a atrage atenţia asupra urgenţei unor soluţii eficiente. Recunoaştem că, în dorinţa noastră de a reliefa dimensiunea acestui fenomen, am folosit în articolul nostru anumite expresii ce pot fi considerate neadecvate în raport cu normele stabilite de Documentele privind Drepturile Copilului” (citat din răspunsul redacției). Redacția reclamată acceptă observaţiile Avocatului Poporului pentru drepturile copilului că libertatea de exprimare trebuie exercitată cu respect şi responsabilitate, însă „cu toate acestea, considerăm că este important să nu neglijăm realităţile din şcoli, unde cadrele didactice se confruntă frecvent cu situaţii dificile ce necesară sprijin şi înţelegere din partea întregii societăţi” (citat din răspunsul redacției),
în prezența domnului Octavian Vârlan, avocatul asociației CCF Moldova, care a reconfirmat acuzațiile și solicitările din sesizarea colectivă depusă de mai multe asociații obștești privind acest caz,
în lipsa reprezentanților redacției reclamate, care au fost anunțați despre data și ora desfășurării ședinței Consiliului de Experți și Experte, au fost invitați să participe la ședință și li s-a transmis prin poșta electronică linkul de conexiune online la ședință,
examinând articolul „Bullying sau debilism înnăscut?”, publicat în ziarul „Făclia” nr.8 (3932) din 28 februarie 2025,
bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova[2] şi pe Regulamentul de activitate a Consiliului de Presă[3],
Consiliul de Experți și Experte, mandatat de Consiliul de Presă să examineze plângerile privind încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, adoptă următoarea decizie:
1. Prin scrierea și publicarea articolulului „Bullying sau debilism înnăscut?”, autorul Tudor Rusu și redacția ziarului „Făclia” au încălcat flagrant Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, și anume:
- preambulul Codului deontologic care stabilește ca obligație primordială a profesiei jurnalismul responsabil. Articolul reclamat nu răspunde acestei exigențe, întrucât propagă stigmatizarea, aplicarea violenței, promovează limbajul descalificant și denigrator;
- articolul 1.6 care stabilește că „activitatea profesională a jurnalistului este incompatibilă cu diseminarea mesajelor interzise de lege (discursul instigator la ură, la homofobie, la antisemitism, la discriminare etc.), precum și cu activitatea de propagandă politică, religioasă și de agitație electorală”. Articolul vizat conține abordări și mesaje care instigă la ură și dezumanizează copiii care au un comportement agresiv, folosind expresii ca „animalitatea”, „derbedeu nespălat”, „clănțos”, „ochii le fulgeră a sălbăticie” etc.
- articolul 4.15 care obligă jurnalistul să adopte „o abordare incluzivă și bazată pe drepturile omului în tratarea subiectelor sensibile, ca nici o persoană să nu fie victimizată, stigmatizată sau supusă altor forme de abuz în timpul realizării materialului jurnalistic și după publicarea lui”.
2. Consiliul de Experți și Experte solicită redacției ziarului „Făclia” să retragă articolul de pe orice platformă pe care acesta a fost publicat, întrucât conținutul lui dăunează grav formării percepțiilor publice referitoare la fenomenul violenței din școli și a bullying-ului.
3. Consiliul de Experți și Experte recomandă redacției ziarului „Făclia” să prezinte publicului cititor scuze într-un articol pe prima pagină a ziarului și să adopte măsuri pentru a preveni publicarea unor materiale similare pe viitor.
4. Consiliul de Experți și Experte reamintește că o reflectare responsabilă a fenomenului bullying-ului presupune investigarea și analiza cauzelor fenomenului, expunerea și analiza mecanismelor existente de identificare a manifestărilor lui în școli, evaluarea pârghiilor și a eforturilor autorităților de a combate și pedepsi tolerarea comportamentului ce se încadrează în noțiunea de bullying, consultarea opiniilor specialiștilor privind schimbările care trebuie făcute pentru a elimina sau diminua acest fenomen din școli, dar nu stigmatizarea și ostracizarea copiilor care au un comportament agresiv.
5. Articolul 1.9 din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova obligă jurnaliștii să posede cunoștințe și abilități specifice domeniului, pe care să le actualizeze constant. În acest caz, este vădită lipsa de cunoștințe elementare ale jurnalistului și redacției privind standardele și normele deontologice de abordare în media a violenței, în special a violenței față de copii. Consiliul de Experți și Experte solicită redacției „Făclia” să asigure pentru toți angajații săi instruiri cu specialiștii corespunzători - în protecția drepturilor copilului, în educație, psihologi - în cadrul cărora să se informeze temeinic asupra fenomenului bullying-ului în școli, asupra consecințelor pe care acesta le poate avea asupra elevilor-țintă, precum și asupra impactului social pe care le poate avea mediatizarea greșită și abordarea tendențioasă a acestui fenomen. Consiliul de Experți și Experte solicită reporterilor și redactorilor publicației „Făclia” să însușească principalele standarde ale jurnalismului responsabil, iar pentru temele sensibile legate de copii să consulte ghidurile: „Abordarea în presă a violenței în bază de gen și a violenței împotriva copiilor”, „Școala fără bullying”.
6. Consiliul de Experți și Experte va sesiza Consiliul pentru Egalitate și Inspectoratul General al Poliției pentru a verifica dacă articolul instigă la discriminare și discurs de ură și a acționa în consecință.
7. Decizia a fost adoptată cu votul unanim al membrilor Consiliului de Experți și Experte prezenți la ședință (V. Zaharia, M. Colun, S. Niculiță, V. Batereanu, N. Porubin, L. Andronic, O. Stăvilă, D. Goinic).
8. Decizia poate fi contestată la fondatorii Consiliului de Presă în termen de 20 de zile din ziua comunicării textului deciziei.
Viorica Zaharia,
preşedinta Consiliului de Experți și Experte
mun. Chişinău, Republica Moldova
nr. 01 din 07 martie 2025
[1] Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) cu cei 70 de membri ai săi, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD), CCF Moldova, Parteneriate pentru Fiecare Copil, AiBi Moldova, Ave Copiii, Fiecare Contribuție pentru Schimbare, ERIKS Development Partner, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Lumos Foundation Moldova, Infonet, Keystone, Diaconia, Alianța INFONET, Platforma media Suntparinte.md, Centrul Media pentru Tineri, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC)
Noutăți recente
MARȚI, 15 APRILIE 2025, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multMIERCURI, 9 APRILIE 2025, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE
citeste mai multA intrat în vigoare regulamentul privind semnarea și actualizarea Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova
citeste mai multSondaj
Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?