logo
Imagini cu persoane private care ajung în presă. Unde greșesc jurnaliștii?
2020-04-23 18:29:20

Consiliu de Presă din R. Moldova a publicat îndrumarul „Imagini cu persoane private care ajung în presă. Unde greșesc jurnaliștii?”, destinat profesioniștilor din domeniul mass-media și altor persoane interesate de aspectele protecției vieții private și de familie și a datelor cu caracter personal. În îndrumar sunt analizate din perspectivă deontologică și legală opt cazuri relevante, reflectate în mass-media în ultimii ani. Autoarele îndrumarului sunt jurnalista Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă, și jurista Tatiana Puiu, reprezentanta organizației internaționale Freedom House în R. Moldova.

„Publicarea unor imagini sau a unor informați de alt gen (text, video etc.) surprinse în spațiile publice, în care apar persoane private, care nu dețin nici o poziție socială ce ar implica un grad mai mare de publicitate a vieții lor, poate afecta interesele și drepturile acestor persoane. Cum ar trebui să procedeze jurnaliștii? Delimitarea graniţei între viaţa privată şi interesul public este un proces dificil, dar nu imposibil. Important e să fie găsit un echilibru între dreptul la viaţa privată al persoanei şi libertatea presei”, se menționează în introducerea la îndrumar. Autoarele prezintă criteriile aplicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) atunci când pune în balanță libertatea de exprimare, protejată de articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, și dreptul la respectarea vieții private, consacrat la articolul 8 al Convenției, inclusiv: contribuția la o dezbatere de interes general, cât de cunoscută este persoana, care a fost metoda de obținere a informațiilor și veridicitatea acestora, conținutul, forma și consecințele publicării etc.

În îndrumar sunt analizate opt cazuri relevante, mediatizate în ultimii ani (video despre molestarea unei pasagere în transportul public, despre persoane oprite de polițiștii de patrulare în stare de ebrietate sau persoane care se bat la sediul poliției, publicarea fotografiilor unei taxatoare care a ațipit în troleibuz și a unui bărbat care s-a așezat pe postamentul unui memorial ș.a.). Autoarele se referă atât la abordarea deontologică a fiecărui caz, cât și abordarea legală, inclusiv cu trimitere la deciziile CtEDO în cazuri similare.

Îndrumarul conține și un set de recomandări pentru profesioniștii media în scopul protecției vieții private a protagoniștilor materialelor jurnalistice, conform standardelor deontologice și legislației naționale și europene.

Îndrumarul „Imagini cu persoane private care ajung în presă. Unde greșesc jurnaliștii?” poate fi descărcat la rubrica Autoreglementarea mass-media/Ghiduri și publicații, acces direct AICI.

Publicația a fost realizată de Consiliul de Presă din Republica Moldova cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.

Inapoi

Noutăți recente

  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • REZOLUŢIA FORUMULUI MASS-MEDIA DIN REPUBLICA MOLDOVA 2023

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 20 DECEMBRIE 2023, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?