logo
Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2020: DOUĂ REDACȚII ȘI TREI JURNALIȘTI/JURNALISTE ÎN FINALĂ
2020-11-10 01:13:22

Consiliul de Presă a desemnat finaliștii concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2020. Din cele 20 de nominalizări, în finala concursului au intrat două redacții și trei jurnaliști/jurnaliste. Premiul va fi înmânat la Forumul Mass-Media 2020 care va avea loc la 24-25 noiembrie.

Finaliștii concursului au fost desemnați după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experții şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 21 septembrie – 31 octombrie 2020, consumatorii de produse mediatice au avut posibilitatea să voteze pe platforma Mediaforum.md pentru cele 20[1] de instituții mass-media și jurnaliști/jurnaliste, nominalizați pentru Premiu. Totodată, comportamentul profesional al candidaților a fost apreciat de un grup de experți şi de către membrii Consiliului de Presă care nu se află în situația de conflict de interese. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabiliți finaliștii. Conform Regulamentului concursului, la totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților, 75% îl constituie votul comun al experților și membrilor Consiliului de Presă, iar 25% - votul publicului. Astfel, în finala concursului au intrat portalurile Moldova.org și Newsmaker.md, jurnalistele Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă), Valeria Vițu (Radio France Internationale) și jurnalistul Victor Moșneag (Ziarul de Gardă).

La ultima etapă a concursului va avea loc evaluarea suplimentară a finaliștilor, care va fi efectuată de către experți, iar ulterior, în cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va desemna câștigătorul/câștigătoarea Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică 2020. Premiul va fi înmânat la Forumul Mass-Media 2019 care se va desfășura la 24-25 noiembrie. În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câștigător dacă va considera că în anul curent nu există candidați demni de acest premiu.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaștere a meritelor instituțiilor mass-media și a jurnaliștilor în acest domeniu. În anul 2015, Premiul a fost înmânat Biroului din Chișinău al postului Radio Europa Liberă, în 2016 – portalului Anticoruptie.md, în 2017 – săptămânalului „Ziarul de Gardă”, în 2018 – ziarului ”SP” din Bălți, iar în 2019 – postului de televiziune TV8.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

 


[1] Redacții: Agora.md, CU SENS, Ekomomiceskoe obozrenie, Expresul, Moldova.org, Newsmaker.md, Nokta.md, Oamenisikilometri, Radio Chişinău, Sic.md, TVR Moldova; jurnaliști/jurnaliste: Ludmila Barba, Marina Bzovaia, Eugenia Crețu, Natalia Ghețu, Ruslan Mihalevschi, Corina Șeremet, Victor Moșneag, Cristina Păpușoi, Valeria Vițu

 

Inapoi

Noutăți recente

  • VIORICA ZAHARIA A FOST REALEASĂ ÎN FUNCȚIA DE PREŞEDINTĂ A CONSILIULUI CARE EXAMINEAZĂ ÎNCĂLCĂRILE CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI

    citeste mai mult
  • Luni, 17 iunie 2024, va avea loc ședința Consiliului de Experți și Experte

    citeste mai mult
  • A fost aleasă o nouă componenţă a Consiliului de Experți care va examina plângerile privind încălcarea Codului deontologic al jurnalistului

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?