logo
Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2021: trei redacții și doi jurnaliști în finală
2021-11-30 17:23:03

În finala concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2021, s-au calificat trei redacții și doi jurnaliști, din cele 18 nominalizări. Calificarea a avut loc în baza voturilor publicului, a unui grup de experți și a membrilor Consiliului de Presă. Câștigătorul va fi desemnat în luna decembrie, iar Premiul va fi înmânat la Forumul Mass-Media 2021 care va avea loc la începutul anului viitor.

Finaliștii concursului au fost desemnați după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experții şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 25 septembrie – 31 octombrie 2021, consumatorii de produse mediatice au avut posibilitatea să voteze pe platforma Mediaforum.md pentru cele 18[1] instituții mass-media și jurnaliști/jurnaliste, nominalizați pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021. Totodată, comportamentul profesional al candidaților și candidatelor a fost apreciat de un grup de experți şi de către membrii Consiliului de Presă care nu se află în conflict de interese cu aceștia. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabiliți finaliștii. Conform Regulamentului concursului, la  totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților, 75% îl constituie votul comun al experților și membrilor Consiliului de Presă, iar 25% - votul publicului. Astfel, în finala concursului au intrat portalurile Agora.md, Moldova.org și Nokta.md, jurnalista Eugenia Crețu (Radio Europa Liberă) și jurnalistul Victor Moșneag (Ziarul de Gardă).

La ultima etapă a concursului va avea loc evaluarea suplimentară a finaliștilor, iar ulterior, în cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va desemna câștigătorul/câștigătoarea Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică 2021. Premiul va fi înmânat la Forumul Mass-Media 2021, desfășurarea căruia a fost amânată pentru începutul anului 2022 din cauza situației pandemice.

În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câștigător dacă va considera că în 2021 nu au existat candidați demni de acest premiu.

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaștere a meritelor instituțiilor mass-media în acest domeniu.

 

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

 


[1] Redacții: Agora.md, Diez.md, Ekomomiceskoe obozrenie, GRT, IPN, Moldova.org, Mold-street.com, Nokta.md, Nordnews.md, Oamenisikilometri.md, Radio Chişinău, Sanatateinfo.md, TVR Moldova; jurnaliști/jurnaliste: Ludmila Barba, Liliana Barbăroșie, Vitalie Călugăreanu, Eugenia Crețu, Victor Moșneag

Inapoi

Noutăți recente

  • Cine vine la Forumul Media 2023? ATELIERE: abordări inovative în redacțiile mici, costurile independenței editoriale și inteligența artificială în jurnalism

    citeste mai mult
  • Cine vine la Forumul Media 2023? EVENIMENTE SPECIALE: transparența, jurnalismul de pace și cel incluziv, lansarea Cărții Negre 2023 și premierea celor mai bune investigații

    citeste mai mult
  • Cine vine la Forumul Media 2023? DEZBATERI: Piața media, încrederea în presă și dezinformarea

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?