logo
Premiul Naţional de Etică şi Deontologie Jurnalistică 2023: două redacții și trei jurnaliști în finală
2023-11-14 15:42:12

Consiliul de Presă a desemnat finaliștii concursului pentru Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică, ediţia 2023. În finala concursului au ajuns 2 din cele 6 instituții mass-media nominalizate și 3 din cei 6 jurnaliști nominalizați. Câștigătorul va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2023 care va avea loc pe 4 și 5 decembrie la Chișinău.

Finaliștii concursului au fost selectați după o procedură de vot din mai multe etape, în cadrul cărora au votat publicul, experții şi membrii Consiliului de Presă. Astfel, în perioada 18 octombrie – 5 noiembrie 2023, consumatorii de produse mediatice au avut posibilitatea să voteze pe site-ul Mediaforum.md pentru cele 6 instituții mass-media[1] și cei 6 jurnaliști/jurnaliste[2], care au fost propuși pentru Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică 2023. Ulterior, comportamentul profesional al candidaților a fost apreciat de un grup de experți şi de către membrii Consiliului de Presă. Prin totalizarea cumulativă a punctajului oferit de către public, pe de o parte, şi de către experţi şi membrii Consiliului de Presă, pe de altă parte, au fost stabilite două redacții cel mai bine apreciate în ambele topuri. Acestea sunt (în ordine alfabetică): postul de radio Europa Liberă Moldova și portalul de știri Nokta.md (Comrat). De asemenea, în finala concursului au ajuns jurnalistul Victor Moșneag (Ziarul de Gardă), jurnalistele Stela Untilă (Newsmaker.md) și Valeria Vițu (Radio France Internationale România). Potrivit Regulamentului concursului, la totalizarea cumulativă a punctajului oferit candidaților, 75% îl constituie votul comun al experților și membrilor Consiliului de Presă, iar 25% - votul publicului.

În cadrul unei ședințe speciale închise, Consiliul de Presă va decide cine dintre finaliști va primi Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică 2023. În calitate de organizator al concursului, Consiliul de Presă își rezervă dreptul de a nu desemna un câștigător dacă va considera că în anul curent nu există candidați demni de acest premiu.

Câștigătorul concursului va fi anunțat la Forumul Mass-Media 2023 care va avea loc pe 4 și 5 decembrie la Chișinău.

           

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015 şi este acordat anual în scopul promovării principiilor etice şi deontologice şi în semn de recunoaștere a meritelor instituțiilor mass-media și jurnaliștilor în acest domeniu. Premiul este oferit cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

 


[1] Portalurile: Agora.md, Nokta.md (Comrat), Oamenisikilometri.md; proiectul media CU SENS, postul de radio Europa Liberă Moldova și ziarul Expresul (Ungheni)

[2] Nadejda Coptu și Victoria Coroban (Radio Europa Liberă Moldova), Polina Cupcea (Oameni și Kilometri), Victor Moșneag (Ziarul de Gardă), Stela Untilă (Newsmaker.md), Valeria Vițu (Radio France Internationale România)

 

Inapoi

Noutăți recente

  • VIORICA ZAHARIA A FOST REALEASĂ ÎN FUNCȚIA DE PREŞEDINTĂ A CONSILIULUI CARE EXAMINEAZĂ ÎNCĂLCĂRILE CODULUI DEONTOLOGIC AL JURNALISTULUI

    citeste mai mult
  • Luni, 17 iunie 2024, va avea loc ședința Consiliului de Experți și Experte

    citeste mai mult
  • A fost aleasă o nouă componenţă a Consiliului de Experți care va examina plângerile privind încălcarea Codului deontologic al jurnalistului

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?