logo
Comunicat în legătură cu procesul de judecată Basarabia.md vs Consiliul de Presă
2017-02-07 20:43:49

În legătură cu procesul de judecată Basarabia.md vs Consiliul de Presă din Republica Moldova, soldat, în prima instanţă, cu emiterea unei hotărâri în favoarea portalului Basarabia.md, Consiliul de Presă anunţă că va contesta legalitatea acestei hotărâri şi face următoarele precizări:
Consiliul de Presă din Republica Moldova este o structură de autoreglementare a mass-mediei, formată în anul 2009 cu scopul de a contribui la soluţionarea litigiilor dintre consumatorii de presă și jurnaliști, având obiectivul final de a spori responsabilitatea mass-mediei faţă de public, prin promovarea respectării standardelor profesionale şi a deontologiei jurnalistice.
În activitatea sa, Consiliul de Presă se conduce exclusiv de prevederile Codului deontologic al jurnaliștilor din Republica Moldova1. Deciziile sale au caracter de recomandare și vin să ajute jurnaliștii să înțeleagă și să aplice normele deontologice și standardele de calitate în jurnalism. Respectarea/aplicarea recomandărilor (din deciziile) Consiliului de Presă rămâne la discreția, bunul simţ şi buna credinţă a fiecărei redacţii. Deciziile Consiliului de Presă se adoptă după invitarea tuturor părţilor vizate, oferind spaţiu pentru reconciliere. Codul deontologic al jurnalistului promovează acurateţea şi verificarea faptelor, separarea faptelor de opinii, asigurarea dreptului la replică, protecţia surselor, minorilor şi a persoanelor vulnerabile inclusiv nediscriminare, prezumţia de nevinovăţie, respectul pentru viaţa privată, denunţarea cenzurii de orice fel şi evitarea conflictului de interese, imparţialitatea și neapartenenţa politică. Încurajăm toate redacţiile să se alinieze la aceste standarde profesionale unanim recunoscute.
Consiliul de Presă nu se substituie unei instituţii cu atribuții de aplicare a legii.
Respingem cu fermitate acuzațiile de cenzură care ar fi impusă prin deciziile Consiliului de Presă. Cenzura, în sensul dat de Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (Ediţia tipărită, ARC 2007), presupune „controlul exercitat asupra creaţiilor literare şi artistice, publicaţiilor, mai ales ziarelor, televiziunii, radioului, corespondenței, convorbirilor telefonice etc., înainte de a permite publicarea, difuzarea sau transmiterea acestora pentru a opri răspândirea unor idei socotite primejdioase, imorale etc.”. Consiliul de Presă nu exercită nici o formă de control nici înainte și nici după publicarea/difuzarea materialelor jurnalistice. Totodată, Consiliul de Presă nu poate rămâne indiferent faţă de diseminarea prin intermediul mass-mediei a urii, batjocorii, etichetării vulgare şi deprecierii maliţioase a valorii umane. Membrii Consiliului sunt aleşi în urma unui concurs deschis pentru toate instituţiile mass-media din Republica Moldova şi se întrunesc pentru a examina cazurile de derogare de la normele deontologice atunci când există plângeri din partea persoanelor sau instituțiilor vizate în materiale sau în baza autosesizărilor, așa cum prevede Regulamentul de activitate.
Consiliul de Presă încurajează exprimarea liberă a opiniilor, schimbul de idei și polemica civilizată și condamnă participarea redacțiilor și jurnaliștilor în campanii de denigrare; combate răspândirea conținutului defăimător, discriminatoriu și injurios, care lezează demnitatea umană și nu are nimic în comun cu informarea publicului.

Anexă: Decizia Consiliului de Presă „Cu privire la examinarea plângerii doamnei Domnica Cemortan împotriva portalului www.basarabia.md privind defăimarea publică şi lezarea onoarei şi demnităţii”

 

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?