logo
Estonia: pe o piaţă media mai mică ca cea a Moldovei, normele jurnalismului profesionist sunt respectate, iar redacţiile ţin la reputaţia lor profesională
2018-03-29 15:28:45

În perioada 19-22 martie 2018, membrii Consiliului de Presă au efectuat o vizită de studiu în Estonia, pentru a studia experienţa Consiliului de Presă din această ţară membră a Uniunii Europene. În programul vizitei au fost incluse vizite la mai multe redacţii cu sediul în Tallinn, inclusiv de limbă estoniană şi de limbă rusă, iar membrii Consiliului de Presă din R. Moldova au avut posibilitatea să pună întrebări referitoare la interacţiunea instituţiilor media cu Consiliul de Presă estonian, să înţeleagă dacă deciziile structurii de autoreglementare jurnalistică sunt respectate şi au impact asupra îmbunătăţirii calităţii jurnalismului etc. Au fost vizitate redacţiile publicaţiilor Äripäev şi Delovõje Vedomosti, Postimees, Eesti Päevaleht, portalul Delfi. De asemenea, au avut loc întâlniri la postul public de televiziune din Estonia cu Ombudsmanul Tarmu Tammerk şi la un alt post de televiziune ETV+, creat de Estonia pentru contracararea informaţiilor propagandistice şi difuzarea informaţiilor obiective în limba rusă. Au avut loc şi discuţii cu membrii Consiliului de Presă din Estonia David Vseviov şi Toomas Mattson despre procedurile aplicate în procesul de examinare a plângerilor la Consiliul de Presă, interacţiunea cu redacţiile reclamate şi cu publicul consumator de produse media.

Vizita de studiu a fost apreciată de membrii Consiliului de Presă ca fiind foarte utilă, iar întâlnirile cu reprezentanții Consiliului de Presă din Estonia și cu manageri și jurnaliști de la diferite redacții au aprofundat convingerea că organul de autoreglementare jurnalistică reprezintă cu adevărat o autoritate în statele în care există o piață media sănătoasă, iar presa nu se află sub controlul cercurilor politice sau economice, unde instituțiile media țin la reputaţia şi credibilitatea lor, ceea ce le asigură cititori. Viorica Zaharia, preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova, consideră că gradul de aplicare a deciziilor Consiliului de Presă depinde de gradul de democratizare al societății și de calitatea generală a jurnalismului în țară. “Nivelul de vigilență a consumatorilor de presă, așa cum am văzut în Estonia, este un alt factor care mărește numărul sesizărilor depuse la Consiliu și, respectiv, a deciziilor publicate și aplicate. Un alt factor care determină o atitudine de respect a instituțiilor media față de deciziile Consiliului de Presă este modalitatea fondării Consiliului - practic toată media din Estonia face parte dintr-o uniune a presei care, la rândul său, a fondat acest Consiliu, iar nepublicarea deciziilor sau nerespectarea acestora atrage excluderea din această uniune. Întâlnirea cu Ombudsmanul instituției publice a audiovizualului a arătat, de asemenea, o voință internă din partea acestei instituții de a avea un produs bun, de a evita conflictele cu telespectatorii  sau radioascultătorii, dar și de a educa publicul în spiritul vigilenței față de produsul jurnalistic. În general, vizita ne-a arătat un model ideal de funcționare a presei și a organului de autoreglementare jurnalistică într-o țară și pe o piață de fapt destul de mici. Cunoștințele acumulate ne vor fi utile la elaborarea diferitelor proiecte referitoare la media și a operarea modificărilor în documentele pe care se bazează funcționarea Consiliului de Presă din Moldova”, a remarcat Viorica Zaharia.

Informațiile și experiența obţinute în timpul acestei vizite de studiu vor fi foarte utile pentru consolidarea capacităților și a rolulului Consiliului de Presă din Moldova ca structură de autorgelementare jurnalistică”, consideră membrul Consiliului de Presă Vitalie Zama. O altă participantă la vizita de studiu – Galina Maresieva din autonomia găgăuză, la fel a remarcat că analiza comparativă a activităţii şi eficienţei consiliilor de presă din Estonia şi Moldova a fost interesantă şi foarte utilă pentru consolidarea structurii de autoreglementare jurnalistică din ţara noastră, inclusiv procedurile de examinare şi eficienţa sancţiunilor aplicate. Membra Consiliului de Presă Olga Manole a constatat că în Estonia, spre deosebire de Republica Moldova, există o înțelegere clară a rolului Consiliului de Presă în consolidarea jurnalismului de calitate și o abordare mai proactivă în colaborarea dintre instituțiile media și Consiliul de Presă, iar acesta este cel mai bun indicator de progres.

Vizita de studiu a fost organizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

Inapoi

Noutăți recente

  • TERMEN EXTINS: CONCURS DESCHIS DE SELECTARE A MEMBRILOR CONSILIULUI DE EXPERȚI ȘI EXPERTE PENTRU PERIOADA MAI 2024 - APRILIE 2026

    citeste mai mult
  • JOI, 28 MARTIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult
  • MIERCURI, 21 FEBRUARIE 2024, VA AVEA LOC ȘEDINȚA CONSILIULUI DE PRESĂ

    citeste mai mult

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?