logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2010-01-26 18:57:00

    APELUL Consiliului de Presă către jurnalişti şi instituţiile mass-media

    Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către jurnalişti şi instituţiile mass-media să respecte drepturile de autor şi să nu admită cazuri de plagiat în activitatea lor jurnalistică. Consiliul de Presă a fost sesizat de către unele instituţii mass-media referitor la acte de preluare neautorizată şi cu încălcarea reglementărilor dreptului de autor a unor articole şi ştiri din ediţiile electronice ale ziarelor şi agenţiilor de presă. Consiliul de Presă îi îndeamnă pe jurnalişti şi instituţiile mass-media să respecte prevederile Legii privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi ale codurilor etice pentru jurnalişti. Amintim că Legea privind dreptul de autor stabileşte că „autorul beneficiază de dreptul exclusiv de autor asupra operei sale, acesta rezultând din însuşi faptul creării ei”. Codul principiilor de etică profesională al jurnalistului din R. Moldova prevede că plagiatul este inadmisibil, iar „jurnalistul va face trimiteri la numele autorului, ori de câte ori va face uz, într-un fel sau altul, de o lucrare a colegului său”. Totodată, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalişti recomandă jurnaliştilor să nu imprime, multiplice sau distribuie anumite materiale, dacă nu au „un acord (verbal sau în scris) cu autorul acestora în ceea ce priveşte drepturile conexe”. În aceeaşi ordine...

APEL către instituţiile mass-media din Republica Moldova

Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către instituţiile mass-media din ţară să împiedice difuzarea mesajelor cu caracter defăimător în comentariile plasate de vizitatori pe paginile electronice şi prin sms-urile expediate în timpul emisiunilor în direct.

Consiliul de Presă solicită ca mass-media să ia măsuri suplimentare pentru moderarea mesajelor (sms şi comentarii la articolele de pe site-uri) care conţin atac direct la persoană, declaraţii xenofobe, limbaj licenţios, alte texte cu caracter discriminator şi defăimător. În acest fel, vor fi evitate potenţiale cauze de învinuire de defăimare prin intermediul mass-media, iar instituţiile de presă vor face dovada responsabilităţii în faţa publicului.