logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2013-12-06 17:13:00

    Consiliul de Presă recomandă preluarea cu atenţie a informaţiilor publicate pe bloguri

    Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Consiliul de Presă în cazul publicării pe pagina web a a ziarului „Timpul de dimineaţă”, iar ulterior şi de alte instituţii mass-media, a unui articol critic despre numirea Lilianei Catan în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Liliana Catan a cerut CSM să intervină, afirmând că informaţiile publicate nu corespund adevărului şi o discreditează. La 12 noiembrie anul curent, CSM a adoptat o hotărâre în care a constatat că informaţiile publicate aduc atingere onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale ale judecătoarei şi a solicitat examinarea cazului de către Consiliul de Presă. Consiliul de Presă a solicitat ziarului „Timpul de dimineaţă” să prezinte observaţii şi opinii asupra sesizării CSM. În răspunsul lui Constantin Tănase, fondatorul publicaţiei, se menţionează că articolul respectiv a fost preluat de pe un blog şi redacţia a făcut trimitere directă la sursă, iar decizia editorială de a republica articolul s-a bazat pe verificarea informaţiilor şi convingerea că ele corespund realităţii şi sunt de interes public major. În răspuns se mai spune că la momentul publicării redacţia nu a reuşit să obţină o reacţie a judecătoarei la cele publicate pe blog, însă şi-a exprimat ulterior disponibilitatea de a oferi dreptul...

Consiliul de Presă atenţionează: faptele trebuie separate clar de opinii

Consiliul de Presă din Republica Moldova a atenţionat jurnaliştii şi colectivele redacţionale privind obligaţia deontologică de a face o distincţie clară între fapte şi opinii în ştiri. Atenţionarea a fost făcută în contextul examinării unei plângeri depuse de deputatul Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, împotriva postului privat de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Consiliul de Presă atenţionează instituţiile media să respecte principiul acurateţei informaţiilor

În reflectarea presupusei „răpiri” de către mama sa a unui copil din capitală, instituţiile mass-media nu au respectat întru totul prevederea Codului Deontologic, care îi obligă pe jurnalişti să verifice informaţiile înainte de a le publica şi să solicite opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect. Femeia acuzată că şi-ar fi răpit propriul copil, din spusele soţului cu care se află în proces de divorţ, s-a plâns Consiliului de Presă că instituţiile mass-media i-au încălcat drepturile şi au prezentat denaturat acţiunile ei, transmite IPN.

Consiliul de Presă: Filmările în sălile de reanimare încalcă deontologia profesională

Consiliul de Presă din Moldova le solicită jurnaliştilor şi cameramanilor să nu mai filmeze reportaje în sălile de reanimare ale instituţiilor medicale. Consiliul s-a autosesizat după difuzarea unui reportaj la un post privat de televiziune în care au fost filmaţi în sala de reanimare copii mici care au ajuns la spital cu arsuri şi opăriri, transmite IPN.