logo
noutăți

Sortare dupa data

Sondaj

Poliția a publicat o secvență de 3,5 minute de la reconstituirea unui dublu omor, în care bănuitul povestește în detalii cum a comis crima. Multe instituții media au preluat ”filmul” integral.Au procedat corect sau au greșit?

Ultima stire

  • 2012-11-29 12:25:00

    Conferinţa anuală a AIPCE

    Participanţii la conferinţă au prezentat rapoarte sumare privind activitatea structurilor de autoreglementare jurnalistică din ţările lor, au realizat un schimb de practici curente de soluţionare a litigiilor dintre instituţiile mass-media şi consumatorii de produse informaţionale. Una din sesiunile conferinţei a fost dedicată dilemelor etice de care se ciocnesc instituţiile mass-media atunci când relatează despre evenimentele şocante, fiind prezentate exemple de reflectare a masacrului de pe insula Utoya din Norvegia, publicarea fotografiilor dictatorului libian Muammar Gaddafi în timpul reţinerii şi torturării acestuia de către insurgenţi ş.a. La o altă sesiune a conferinţei AIPCE a fost examinată tema corectării erorilor factuale în presa on-line, fiind prezentate practici bune şi proaste din diferite ţări şi deciziile adoptate de structurile de autoreglementare jurnalistică în aceste cazuri. Participanţii la conferinţa consiliilor de presă au mai discutat despre recentele evoluţii în domeniul autoreglementării profesionale şi au trecut în revistă ultimele cazuri privind libertatea de expresie, libertatea presei şi responsabilitatea jurnalismului, examinate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Consiliul de Presă din Republica Moldova a fost reprezentat la Conferinţa anuală a AIPCE de Ludmila Andronic, preşedinta Consiliului, Inga Burlacu, membră a Consiliului, şi Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă. Cheltuielile aferente participării reprezentanţilor Consiliului de Presă din...

Consiliul de Presă răspunde la sesizarea Ministerului Educaţiei

Reprezentanţii mass-media trebuie să ceară acordul părinţilor, al tutorilor sau, după caz, al cadrelor didactice atunci când intenţionează să intervieveze un copil în contextul situaţiilor cu o conotaţie negativă. De asemenea, jurnaliştii au obligaţia deontologică să blureze faţa copiilor care apar în imagini în asemenea cazuri. Acestea sunt câteva recomandări formulate miercuri, 19 decembrie, de către Consiliul de Presă, în urma unei sesizări înaintate de către Ministerul Educaţiei, transmite Info-Prim Neo.

ANUNŢ: Miercuri, 19 decembrie 2012, va avea loc şedinţa Consiliului de Presă

Miercuri, 19 decembrie 2012, cu începere de la 12.00, în sala de şedinţe a Centrului "Contact" (mun. Chişinău, str. Bucureşti 83), va avea loc şedinţa Consiliului de Presă din R. Moldova.

Consiliul de Presă din Moldova a depus o plângere împotriva unei emisiuni de la un post de televiziune din Rusia

13 decembrie 2012 / Consiliul de Presă din Republica Moldova a solicitat Consiliului de Presă din Federaţia Rusă (Общественная коллегия по жалобам на прессу Российской Федерации) să evalueze respectarea normelor de etică profesională jurnalistică în emisiunea „Pusti govoreat” (moderator - Andrei Malahov) din 24 septembrie 2012, difuzată la postul de televiziune „Pervâi Kanal” din Rusia.

Conferinţă de presă cu Ion Inculeţ

A intrat în redacţie şi a zis: «Mă numesc Ion. Vreau să fac o conferinţă de presă cu toată echipa Ziarului de Gardă.» Îl vedeam pentru prima oară şi ni s-a părut cel puţin bizară ideea, căci, în goana după dezlegarea conferinţelor oficiale, nu ne mai rămâne timpul necesar pentru conferinţe de presă cu oamenii de rând. Ion părea un om simplu, într-un maiou negru, cu o faţă brăzdată de riduri.

Dezbatere privind proiectul de lege “Cu privire la protecţia copiilor de impactul negativ al informaţiei publice”

Instituţiile mass-media ar putea fi sancţionate pentru tirajarea informaţiilor care au impact negativ asupra copiilor. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de către un grup de deputaţi în Parlament (Liliana Palihovici, Ghenadie Ciobanu, Valeriu Ghileţchi, Petru Ştirbate, Maria Nasu, Elena Frumosu, Lilian Zaporojan). Miercuri, 30 mai a.c., iniţiativa a fost dezbătută public cu participarea autorilor proiectului, a reprezentanţilor Consiliului de Presă, Centrului Naţional de prevenire a Abuzului faţă de Copii, Alianţei ONG-urilor active în Domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Agenţiei de Stat pentru Protecţia Moralităţii, Secţiei minori şi drepturile omului de la Procuratura Generală, avocatului parlamentar al copilului şi a altor experţi.